DELA

En kväll i mysljus

Vid sextiden blinkar det till. Far i huset har just fyllt diskmaskinen men inte hunnit sätta i gång. Mor och dotter är ute i stallet och tar in hästarna. Sonen befinner sig i sitt rum. Sedan blir det mörkt. Det är strömavbrott.

Förr i tiden
var sådant inte så ovanligt, men nu händer det ganska sällan. Tack och lov. Far famlar efter adventsljusen och rotar i mörkret efter tändstickorna, som borde finnas i ett av köksskåpen. Efter en stund lyser de första ljusen. Sonen dyker upp i halvdunklet och vill också ha ljus. Fler letas fram.
– Hoppas att det varar länge så jag får ro att läsa till fysikprovet, säger han förhoppningsfullt.

Far torkar diskbänken
och bordet. Gärna skulle han ha kokat kaffe tills resten av familjen kommer in från stormen, men det går ju inte. I stället besluter han sig för att leta fram lite mera ljus för att skapa trevnad och värme. Ingen vet ju hur länge strömavbrottet kan vara. Kanske kunde han också läsa lite till stearinljus.
Han tänder de blå stumpar som är kvar av självständighetsljusen, han hittar en femarmad kopparkandelaber med fyra ljusstumpar kvar. Han lyfter ned den sjuarmade tennljusstaken från översta hyllan, också den med lite stumpar kvar från förra julen. Dessutom lyckas han leta rätt på några enskilda stakar som han inte sett på länge. Småningom räknar han till tjugo ljusdankar runt om i huset.
Mysljuset noteras av mor och dotter när de kommer in från sina hästbestyr. De tycker att det är vackert, att det känns ombonat och tryggt fast mörkret dröjer kvar i vrårna.

Då ligger far redan
raklång på soffan med kuddar under huvudet och fötterna insvepta i en filt. På bordet intill har han riggat ett av de bästa stearinljusen. På magen ligger det Hufvudstadsblad som han förgäves försökt läsa. Rubrikerna var det inget problem med, men hur han än försökte forma sig en örnblick gick texten inte att tyda.
Det är inte som förr tänker han lite uppgivet och minns de mörka augustinätter för länge sedan när han låg på sin vindskammare i sommarstugan och läste både böcker och tidningar till en enda stearinljuslåga.


Kanske borde man ändå skaffa sig glasögon, man närmar sig ju ändå de sextio funderar han. Men erinrar sig sedan att han vid bilbesiktningen för någon vecka sedan stod och läste ögontesttavlan och klarade kravet för lastbilschaufförer…
– Du behöver kanske den här, säger mor i huset och kommer med pannlampan som hon haft i stallet.
Hon spänner den på sin liggande make och tänder. Sedan sitter mor och dotter och fnittrar i köket. De tycker visst att den lysande mumien i soffan ser lite lustig ut.
Men far hinner läsa tidningen innan han resolut besluter sig för att åka till jobbet och koka en kanna kaffe. Då är strömavbrottet nästan två timmar långt redan. Och han hinner hem innan ljuset vänder åter. Någon minut efter att han satt termoskannan på bordet slås strömmen på och förtrollningen är bruten.