DELA

En klänning med makt

Nu ska vi prata allvar. Nu ska vi prata klänningar.

Jag har en galaklänning – som om den någonsin skulle behövas, och jag har klänningar som passar på sommarbröllop. Jag hade därmed ett hål i mitt klänningsbehov.

Jag behövde en klänning som utstrålar, för att säga det rakt ut: makt. De flesta klänningar är tråkiga (tänk den lilla svarta) alternativt signalerar de endera ljuvhet eller sex.

En god vän fick för en tid sedan ett fint pris, faktiskt ett av de finaste man kan få. På prisutdelningen hade hon en blommig klänning, och något av effekten av hennes framgång försvann i ljuvhet. Priset signalerade att hon är framgångsrik, klänningen signalerade att vi inte ska ta hennes framgång på allvar.

Det måste finnas ett sätt att utstråla både kvinnlighet och makt. Jag vet att det inte är en vanlig kombination, men det måste finnas ett alternativ om man inte vill ha kritstrecksrandig byxdress. Jag menar inte heller att man måste ha makt för att bära den sortens klänning, det man inte har kan man ändå signalera. Tänk bara på alla små män i kostym.

Förutom att vara maktlösa, är klänningar ofta svåra att röra sig. I kombination med höga klackar blir en tajt klänning inte bara maktlös, utan också passiviserade. Än en gång: jämför kostymen som inte hindrar mannen från att röra sig fritt.

Då kvinnor i slutet av 1980-talet fick bli präster i Finland fick de en missklädsam ämbetsdräkt. De manliga prästerna hade sedan tidigare en smickrande modell som passade fint ihop med den rondör många prästmagar har av det myckna kaffekalasen. Kvinnornas ämbetsdräkt såg ut som dräkten Gud glömde, mera påse än plagg. Den var gjord av ylle samtidigt som skjortan under var genomskinlig. På förrättningar såg de ut som svettiga, stapplande tunnor.

Kvinnor och män har olika kroppar, det är ingen nyhet. Men att också kvinnors kroppar måste kunna iklädas på en gång smickrande och professionella plagg, är tydligen nytt.

Kvinnor nu för tiden jobbar, de flesta av oss utanför hemmet. Ibland måste vi representera och ibland får vi priser. Kombinationen kvinna i klänning måste kunna vara annat än flicksöt och sexbomb.

Mitt klänningsproblem löste sig på det mest eleganta sätt. Det finns tack och lov designare på Åland som förstår vad man menar. Jag har en blå klänning i min garderob, med Sherlock Holmes-krage, stramt fall och bröstknäppningen på männens sida. Den är det mest kvinnliga plagg jag äger, och den utstrålar makt.