DELA

En jobbig konsertmiss

Jag är en man som alltid har nära till superlativen. Men nu känns det faktiskt befogat. Vintern är en tid som passar bra till att dyka djupt ner i musiken, och de senaste dagarna har det blivit många timmar framför datorn med att par hörlurar på hjässan.
Jag har, i ärlighetens namn, aldrig varit något större fan av hiphop. Men nu är jag helt fast i det svenska hiphopkollektivet Kartellens senaste album ”Ånger & kamp del 2”.

Punken har däremot alltid legat mig varmt om hjärtat. Det är väl knappast någon nyhet; men just nu vill jag bara skrika ut att hiphopen är den nya punken. Det går en rak linje från Ebba Gröns klassiska debutalbum We’re only in it for the drugs, via tidig svensk rap såsom Latin Kings lika hyllade debut Välkommen till förorten, till Kartellens senaste mästerverk.
I Sverige har skivan till och med fått effekter på högsta politiska nivå. När artisten Timbuktu (Jason Diakité) fick ta emot ett pris, från Fem i tolv-rörelsen, i riksdagen för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism valde riksdagens talman Per Westerberg att inte närvara när det var dags för själva prisutdelningen.

Det efter kontroverserna kring Kartellen och Timbuktus låt ”Svarta duvor och vissna liljor”, som återfinns på det senaste albumet. I texten rappar Timbuktu bland annat om att dunka Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gul och blå.
Det påminner, inte så lite, om Ebba Gröns Beväpna er som också den uppfattades som mycket kontroversiell.

Men där punkrörelsen i vissa avseenden har vattnats ur har hiphopen klivit in och tagit plats. Det är berättelser från förorten som går rakt in i hjärtat. På ”Ånger & kamp” var låten Mina områden en av de bästa. Och jag tänkte, där och då, att bättre än så här kan Kartellen inte bli.
Men det kunde de tydligen.

Underklassmusik är en av hela årets bästa låtar alla kategorier. En låt som, i den längre versionen, inleds med ett tal av Olof Palme. En politiker som just Latin Kings tidigare har samplat.
Jag har några jobbiga konsertmissar genom åren. Däribland spelningen med den svenska electropopduon The Knife på Arvikafestivalen 2006, som jag medvetet valde bort. Nu kan jag lägga Kartellen, som lirade på Rockoff i somras, till den listan.

Men jag kan lova att om det blir ett nytt gästspel på Åland så kommer jag inte att missa det.

Totte Vesterlund