DELA

En gitarrist som många sörjer

Han har haft sex med hundratals kvinnor och en lookalike, och sniffat i sig halva Colombia.

Det och mycket annat sade Status Quos gitarrist Rick Parfitt inte ett ord om när han blev intervjuad av åländske Jan Liljehage 1992.

Om den där inledningen låter bekant så är det för att jag skrev den när Nyan publicerade Liljehages intervju 2006.

Rick Parfitt och hans band var också bra på återanvändning.

Status Quo hittade sin magiska formel i början av 70-talet. De spelade tung, bluesbaserad boogierock med tre ackord, om och om igen.

Och igen.

Varje gång de försökte sig på något annat blev de riktiga fansen irriterade. De gjorde en lång avskedsturne 1984 men återförenades när de insåg att de inte kunde göra något annat.

Att jag skriver om Parfitt just nu beror på att han har avlidit. Det skedde i skymundan av alla andra kändisdödsfall på sistone.

Men för ett visst segment av den åländska befolkningen – män mellan 50 och 60 – var Parfitts bortgång en lika eländig nyhet som att George Michael dog på juldagen. Den där drömmen jag hade om att Status Quo skulle headlina gubbrockkvällen på Rockoff blev aldrig sann.

Någon dröm om att George Michael och Andrew Ridgeley skulle återförenas i Wham närde jag aldrig.

Vi var några som köpte den första Whamsingeln när NME och andra brittiska tidningar som tog populärmusik på allvar skrev bra saker om den. Sen när de blev riktiga popstjärnor var det bara jobbigt att höra dem överallt.

Andra som älskar George Michael kan formulera hyllningarna bättre.

Det som gjorde störst intryck på mig var hur smidigt han gick från att vara en tonårsidol till en trovärdig r’n’b-artist som kunde göra en duett med Mary J Blige med hedern i behåll.

När alla radiostationer spelar sönder Last Christmas vill jag tipsa om min personliga George Michael-favorit – hans innerliga tolkning av balladen I Can’t Make You Love Me som han gjorde på MTV Unplugged 1996.

Och den bästa Status Quolåten?

Svårt att välja mellan Paper Plane (1972) och Caroline (1973). Efter det gick det bara Down Down.