DELA

En doft av te

Finns det något härligare än te? Dess aromer svävar upp i min näsa och sveper in mig i ett tillstånd av fullkomlig harmoni. Det finns otroligt många sorters te, med alla möjliga märkliga namn och etiketter. Personligen tycker jag om ”Keisarin morsian” vilket betyder ”Kejsarens brud” men jag kallar teet ”Kejsarens morsa”.

Att sitta på altanen en ljum sommarmorgon, dricka te och lyssna på fåglarna medan den gyllene solen sakta stiger över de gröna träden får en att känna sig lite som i Lejonkungen. Du vet, när Simba lyftes upp över alla djuren, och en solstråle bryter fram ur molnen sådär storslaget. Eller kanske man känner sig lite mer som i en japansk film, någon viktig person som sitter och funderar på viktiga saker med sitt viktiga te.
Te sägs ha fler goda egenskaper annat än att vara uppiggande. Te innehåller ämnen som förebygger hjärt-och kärlsjukdomar, är bra för magen, minskar stress och höjer koncentrationsförmågan. Speciellt grönt te ska vara bra, sägs det. Kaffe däremot kan leda till nervositet och magbesvär vid överkonsumtion.

Tydligen ska man
dricka ungefär fyra koppar te om dagen. För mig blir det inte alls så många, på sin höjd två eller tre. När har man egentligen tid med den fjärde koppen te? Jag dricker te på morgonen, kvällen och vid ”kaffetid”, men vissa dagar blir det inget te alls. Kanske jag skulle kunna klämma in en kopp te vid lunch. Att vissa människor dricker så mycket som sju koppar te om dagen finner jag obegripligt. De kan inte få mycket annat gjort än att dricka te. Eller kanske dessa människor försöker sluta röka, och dricker en kopp te så fort de blir röksugna? Då kan det nog bli mycket te.

I Japan
har de en gammal ”teceremoni”, som har funnits i mer än tusen år. Ibland får man se den i filmer med japanskt tema, det handlar om ett visst sätt och en viss ordning när man häller upp teet och dricker det. Jag undrar varför man gör sig så stort besvär med teet, men tydligen handlar det om att visa respekt för varandra i denna ceremoni. Det ser åtminstone lite mysigt ut när de dricker teet tillsammans i sina fina små koppar på mattorna av bambu.

Te är
i alla fall väldigt gott, tycker jag. För mig spelar det ingen roll vad för hälsosamma egenskaper teet har, så länge det inte är livsfarligt. Tänk om man med te, precis som med cigaretter, kommer fram till att det är bland det farligaste som finns, låt oss säga år 2030? Läkare rekommenderade ju länge cigarettrökning för att gå ner i vikt och för att motverka magbesvär, innan de helt fördömde tobaken. Det är märkligt vilka vändningar världsopinionen kan ta.

Så jag undrar
vad Nyans redaktion skulle tycka om jag mitt i allt under lunchen satte mig ner på en bambumatta och hade en egen japansk teceremoni. Kanske de skulle bli förvånade?

Katrina Tapio