DELA

En dag i Maxinge

Jag och flera hundra andra ålänningar åkte i lördags till Sverige. Många för att shoppa, andra för att gå på teater, trädgårdsmässa eller konsert.
Av mängden kassar på hemvägen kan man sluta sig till att ålänningarna lämnade en ansenlig summar pengar efter sig, speciellt som kronkursen för den shoppande ålänningen är rentav usel.

För egen del blev det en framgång. Det som skulle köpas blev köpt (halleluja!) och förnöjd frid råder i hemmet.
Det som fick mig att fundera var Maxinge, denna den åländska kommersens räddande ängel. Det är Maxinge som ska få oss att stanna hemma i större utsträckning än tidigare, välja bort falafeln i Hötorgshallen och utbudet på Drottninggatan, och ta en sväng via Jomala i stället.

Jag vill inte regna på någons parad, men kommer det att funka? Räcker det utbud som skapas av Maxinge till att få alla tjejer som inte vill ha precis samma klänning som alla andra, bara nästan, och alla tanter som vill ha jeans som får dem att se smala ut och varje unge som söker ett spel till en ny konsol att stanna hemma?
För åländska mått är Maxinge en imponerande satsning, med några varumärken som är riktigt starka. Men vem stannar och shoppar i alla de halvstora och ganska små köpcenter som kantar vägen in mot Stockholm? Hur många nöjer sig med tjugotalet butiker om man kan få flera 100 bara genom att stå ut med Rosella ett par timmar, och dessutom full ranson på hemvägen?

Under tio månader av årets tolv är det tämligen tomt på Åland. Gå runt i stadens butiker i mars eller november en tisdag, och det är näst intill öde. Antalet fast boende på Åland kommer inte att plötsligt öka med flera tusen, vilket alltså betyder att det är vi som handlar i dag som också ska shoppa in vinsten till de butiker som etablerar sig i Maxinge, och då ska vi välja att stanna hemma.

Kommer folk att göra det? Och turisterna, kommer de att lockas av ett utbud som väldigt långt påminner om det utbud som finns i en lång rad köpcenter i Sverige? Kommer de finska turisterna att tycka att H&M och Kappahl är intressanta nog för ett besök, trots att samma butiker finns i riket?

Jag ser fram emot Maxinge. Det ska bli spännande att se hur man tänkt, och om man lyckas sätta en lokal åländsk prägel på ett koncept som är tämligen strömlinjeformat.
Men, när man betraktar det glada sorlet av utshoppade ålänningar som är på väg hem efter en dag i storstaden, då är det svårt att tänka sig att en dag i Maxinge ska ge samma sak.

Nina Fellman