DELA
Foto: Jonas Edsvik

Krönika: En bilfri dag med fler bussturer

Den internationella bilfria dagen infaller på fredag den 22 september. Med anledning av detta har Ålands landskaps-regering beslutat att det blir avgiftsfritt att resa med kollektivtrafiken torsdag till lördag den här veckan.

”För att uppmärksamma möjligheten att åka kollektivt i stället för att ta bilen har Ålands landskapsregering under flera år erbjudit avgiftsfri åkning i kollektivtrafiken i samband med ”Bilfria dagen” som infaller den 22.9.2023”, har Nya Åland tidigare berättat.

Det är en god tanke. Fler borde åka kollektivt. Till exempel jag själv.

”Utmaningen för den åländska trafikmyndigheten är att 85 procent av ålänningarna inte använder sig att kollektivtrafiken alls eller endast marginellt”, enligt en enkätundersökning från Ålands statistik- och utredningsbyrå som gjordes i fjol.

En bussbiljett kostar 2,50 euro för en vuxen. Den gäller under två timmar på både landsorts- och tätortsbuss. För 2,50 euro kan jag alltså ta stadsbussen till centrum där jag byter till en landsortsbuss som tar mig ut på landsbygden. Om det inte gått mer än två timmar sedan jag köpte den kan jag åka tillbaka, eller vidare, på samma biljett.

Den som åker buss fler än 12 gånger under 30 dagar tjänar på att köpa ett månadskort för 30 euro.

Det är ett förmånligt pris i mina ögon.

Jag skulle gärna köpa ett busskort för 30 euro i stället för att betala mer än dubbelt så mycket i försäkring, skatt och bränsle för min bil. Och jag verkar inte vara ensam om den tanken.

Enligt Åsubs undersökning uppfattades bussen som bekväm och biljettpriset förmånligt. Många valde också bussen av miljöskäl och för att bränslekostnaderna är höga.

Orsaken till att bussen är avgiftsfri under dessa tre dagar är att man vill uppmärksamma möjligheten att åka kollektivt. Men anledningen till att jag, och fler med mig enligt Åsubs undersökning, inte åker buss oftare är inte att priset är för högt. Det är för att det tar för länge att ta bussen och att avgångarna inte passar.

Till nästa internationella bilfria dag önskar jag mig, i stället för avgiftsfri kollektivtrafik, utökade turlistor. Så att jag kan åka en tur till Mattssons i Godby och dricka en milkshake en vardagkväll, att jag kan ta bussen när jag ska ut till stugan över helgen eller när jag vill hälsa på min pappa på landet.

I dagsläget är inte det möjligt, åtminstone inte enligt reseplaneraren resa.ax.