DELA
Foto:

En bild att dö för

Att ta en så kallad selfie (ett självporträtt) kan vara livsfarligt, rapporterade Hufvudstadsbladet igår.

Myndigheter i flera länder har enligt HBL börjat informera om risken med att ta bilderna och det finns varnande exempel. I Uralregionen dog två män när de försökte imitera att detonera en handgranat och i USA dog en man när han försökte ta en selfie i bilen. Pistolen den amerikanske mannen hade i handen brann tydligen av och träffade honom i halsen medan han körde och försökte posera för sin selfie.

Rysslands inrikesministerium har också gått ut med varningen att det kan vara farligt att ta en selfie bredvid ett lejon, rapporterar HBL.

Jag fascineras av den här historien och främst av myndigheternas förmåga att fokusera på fel saker. För varför väljer myndigheterna i de här länderna att ta fasta på just selfies när de istället borde varna för att leka med handgranater och köra bil med laddade handeldvapen i händerna. De här varningarna visar att uppmärksamheten ibland riktas mot fel mål, lite som för människorna som råkade ut för hemska olyckor i samband med sina självporträtt.

Selfieolyckor av den mer bisarra karaktären hör inte till vanligheterna även om internet kan locka till många skratt med människor som tagit selfies i situationer när de kanske borde ha koncentrerat sig på andra saker. Det här gäller tyvärr inte bara selfies.

Ett reellt problem är att människor i större utsträckning än tidigare filmar och fotograferar olyckor istället för att hjälpa till. Inte nog med att de struntar i att hjälpa till, de stör också räddningsarbetet när ambulanspersonalen kommer fram till platsen och ska hjälpa de drabbade.

Till Göteborgsposten berättar en räddningsledare i Västsverige att ambulanspersonal filmas och fotograferas vid varje olycka och att de har tvingats börja skärma av olycksplatser med sina ambulanser för att inte folk ska bli för närgångna.

Vad beror det på? Jag har ingen aning men det känns hemskt att behöva tänka att vi som samhälle har blivit så verklighetsfrånvända att uppdateringen på sociala medier är viktigare än att faktiskt göra skillnad för någon när det gäller liv och död.