DELA

Elva metoder att städa ett hem

Städning upptar en stor del av min tankeverksamhet och genom åren har jag testat och förkastat en mängd tillvägagångssätt. Listan är kronologisk och upphör aldrig.

Mamma städar-metoden

Jag plockade till vardags hjälpligt i mitt rum, men ibland, om jag till exempel varit på läger, storstädade mamma. Hon bytte gardiner och dammsög upp chipssmulor mycket bättre än jag.

Städa varje fredag-metoden

Jag och min man flyttade ihop och vi städade nitiskt varje fredag. Varannan vecka piskade jag mattor och torkade golven. Vi bodde i en tvåa och det tog exakt en timme för två personer att städa hela lägenheten.

Varför förstöra fredagar-metoden
Vi upplevde att hela fredagen förstördes för att vi måste städa då (notera: det tog en timme! Ack denna unga naivitet.). Så vi bytte städdag till torsdag kväll.

Tråkigt tråkigt = roligt-metoden
På torsdagskvällar var vi också nästan alltid barnvakt. Det var inte så roligt. Men jag insåg att om man kombinerar städandet med barnvaktandet stiger båda i rolighetsgrad. Denna metod har visat sig fungera på så gott som alla livets områden.

Gräl-metoden

Vi fick barn, och började jobba, och flyttade till ett enormt hus, och städningen som förut tagit en timme tog plötsligt en halv dag. Torsdagar blev vår kombinerade gräl- och städdag.

Vi ger upp-metoden
Jag ringde och bokade städhjälp med dammsugaren i ena handen. Jag gav upp där och då. Vi gjorde inget annat än städade, barnen gjorde inget annat än smulade.

Konsekvensbedömning-metoden

Städhjälpen kostade ungefär 300 euro i månaden. Vi naggade på sparkontot ungefär 300 euro varje månad. Hmm.
Vi tog det enda förnuftiga beslutet och började städa själv. Dessutom hade barnen blivit betydligt äldre och smulade mindre.

Jag är plötsligt mamma-metoden
”Kom inte in med smutsiga skor”, ”Torka bort tandkrämen”, ”Plocka upp kläderna efter dig”.
Replikerna sitter som gjutna, barnen gnäller och surar, jag jagar dem med dammvippan.

Reklam-metoden

Den här metoden är jag faktiskt lite stolt över: städa i varje reklampaus. Två timmar av kommersiellt tv-tittande ger ungefär sju reklampauser. Stordåd hinner utföras.

Hur gick det här till-metoden

Jag jobbar åttio procent och är ledig på fredagar. I omställningsfasen mellan arbete och helg, är det meditativt att städa. Händerna plockar och kroppen bär, jag sorterar tankar och tvätt. Plötsligt är städdagen något jag ser fram emot, till och med längtar efter.

Jag gillar för mycket-metoden
Jag såsar omkring med dammsugare och skurborste. Gnuggar lite här och torkar lite där. Det är så roligt att jag börjar ta pauser. En kopp kaffe här, ett roligt youtube-klipp där. Innan jag vet ordet av tar det en hel dag att städa. Jag bäddar nya lakan i sängarna medan barnen borstar tänderna på kvällen och undrar vad jag gjort hela dagen.
Så drar jag in lite citrondoft i näsan. Ja just det ja. Huset är nystädat.

Karin Erlandsson