DELA

Elva enkla steg till lycka

”Lyckan kan inte köpas för pengar”. Ett slitet uttryck men inte desto mindre sant. SvD Näringsliv berättar om en artikel i tidningen Time som listat elva forskningsbaserade vägar till lyckan, och pengar är inte en av dem.
Receptet du ska följa om du vill bli lyckligare ser ut så här:

Träna. När man tränar frigörs endorfiner i hjärnan. De motverkar stress, blockerar smärta och kan orsaka eufori. Bäst blir effekten om man tränar dagligen, men man behöver inte motionera så länge åt gången. De största effekterna för både hälsa och lycka kommer inom de första 20 träningsminuterna.

Sov.
För lite sömn drabbar den del av hjärnan som hanterar positiva och neutrala minnen. Den del av hjärnan som hanterar negativa minnen klarar sömnbrist bättre, och det betyder att för lite sömn kan göra dig nedstämd och negativ. Forskare har experimenterat kring detta, till exempel fick studenter som sovit väldigt lite memorera en ordlista och då visade det sig att de kom ihåg negativa ord som exempelvis ”cancer” lättare än positiva ord som ”solsken”.

Umgås
mer med familj och vänner. Daniel Gilbert, lyckoexpert på Harvard University, säger enligt Time att ”Vi är lyckliga när vi har en familj, vi är lyckliga när vi har vänner och nästan allt annat som vi tror gör oss lyckliga är i själva verket bara sätt att få mer familj och vänner”.

Var utomhus.
Frisk luft förbättrar minnet, tankeverksamheten och lyckokänslan. Bäst är det om du är utomhus på landet, det ger bättre effekt än att vara ute i stadsmiljö. Precis som med träning räcker det med 20 minuter om dagen för att uppnå resultat.

Hjälp andra.
Studier visar att vi blir lyckligare av att köpa presenter åt andra än att köpa saker åt oss själva och att volontärarbete gör människor nöjdare med sina liv. Det har till och med forskats på hur mycket man behöver hjälpa andra för att bli lycklig. Adam Grant, forskare i organisationspsykologi, menar att 100 timmar om året, det vill säga två timmar i veckan, är lagom.

Le och skratta.
Vetenskapen säger att ett fejkat leende eller skratt då du egentligen är ledsen eller upprörd kan göra dig lyckligare. Bäst är det ändå om skrattet eller leendet är äkta, eller att du åtminstone kombinerar ditt fejkade skratt med positiva tankar.

Planera en resa.
Forskning visar att blotta tanken på en semesterresa gör oss lyckligare. Ofta är man lyckligare inför resan än direkt efter den. Ett knep för att öka lyckonivån i livet är alltså att se till att ha något att se fram emot. Kanske en semester, en filmkväll eller en middag med vännerna.

Meditera.
Meditation rensar hjärnan och gör dig lugnare, mindre stressad och mer fokuserad. Då blir du lyckligare, både tillfälligt och på längre sikt.

Bo nära jobbet.
Att pendla gör dig olycklig. Särskilt om du är en bilist som dagligen hamnar i rusningstrafik och långa köer.

Var tacksam.
Tacksamma människor är lyckligare människor. Man kan behöva öva sig i att bli tacksam. Skriv ner några saker du är tacksam för varje dag. Forskning visar att du blir lyckligare, mer nöjd med ditt liv och mindre deprimerad.

Åldras och njut.
Foskningen visar att ju äldre vi blir desto lyckligare blir vi. Varför vet man inte riktigt, men så är det. Ingen vits att 30-, 40- och 50-årskrisa alltså. Njut istället!

Malin Lundberg