DELA

Eldiga själar

Finns det några vi älskar att hata så är det eldsjälarna, de som ringer sent om kvällen och frågar:
– Visst vill du baka 200 kanelbullar till nästa årsmöte/föräldramöte/försäljning?
Det är eldsjälarna som får dig att svara ”javisst”, fast huvudet surrar av ”nej, nej, nej”.

Det är eldsjälen som får dig att hoppa ner i diken eller gömma dig bakom buskar när eldsjälen kommer cyklande emot dig på landsvägen. Eller gömma dig bakom tvättmedelspaketen i butiken. Eller fundera på att stänga av mobilen.
Det är eldsjälen som inte tar ett ”nej” för ett svar. Inte ens om du messande svarar tyvärr, jag kan inte baka 200 bullar till årsmötet för jag är på väg att cykla till Spanien och har redan kommit till Skåne och det skulle bli lite för mycket att ta flyget hem bara för att baka bullar eller hur?
Då kommer svaret:
– Säkert!
Lätt spydigt. Som om du inte blir trodd.

Det är eldsjälarna som får igång föreningar och räddar hus, gårdar, fyrar och museum. Det är de som ser till att det blir teater, körkonserter, utställningar, föreläsningar, fester och jippon. Det är eldsjälarna som uträttar massor, massor. Det är eldsjälarna som brinner. Det hörs ju på namnet. Utan dem vore Åland bra mycket tristare och fattigare på alla sätt.

Det är eldsjälarna som faktiskt är orsaken till att vi träffas och pratar och skrattar ihop. Det är eldsjälarnas förtjänst att vi vet att det finns mycket blåbär väster om mossen, att Karlssons ska flytta till stan och att Janssons har fått en liten. Genom samarbetet lär vi oss inte bara om byn och kvarteret utan också om alla människorna i trakten och vad som gäller helt enkelt.
Dessutom ser du andra i arbete och kan jämföra med dig själv. Du blir en i mängden. Kanske är du långsam i att plocka disk, men skicklig på att räkna pengar. Kanske lyfter du tyngre och högre än de andra. Kanske är du mera noggrann vid städningen. Säkert är du bäst på något.

Det är eldsjälarnas förtjänst att vi har ett gemensamt språk. Tja, vad heter mossan där öster om blåbärsstället egentligen? Och vad kallar du stigen rakt genom skogen? Rådjursstigen har vi alltid sagt i vår familj. Jaså. Vackra stigen. Där, norr om det lilla träsket. Just där!
Vi får alla roligare kvällar om vi säger ja till de föreslagna arbetsuppgifterna. Vi bara tror att vi inte orkar. Men stäng av tv:n och skaffa dig själv en minnesvärd kväll istället. Ofta nog vill folk hjälpa till och jobba, bara de vet säkert vad som ska göras. Här gäller de för eldsjälen att klart och vänligt föreslå det ena eller andra.
Så uttala glatt ditt ”javisst” nästa gång eldsjälen ringer. Men kanske det räcker med 100 bullar? Eller bättre ändå: bjud på frukt i stället!
Inga Hellers bästa erfarenhet av föreningsliv lyder som följer: Alla vill vinna en fruktkorg i lotteriet. Ingen vill vinna en kryssning.