DELA

Dyrt att vara hemkär ålänning

Eftersom jag studerar i Helsingfors reser jag ofta mellan Åland och fastlandet. Vanligtvis tar jag färjan mellan Åbo och Långnäs och till skillnad från många av mina medresenärer reser jag inte för nöjes skull. Vill inte sjunga finsk karaoke eller spela poker. För mig är resan en transport. Jag vill bara hem.

En resa inom mitt eget hemland. Ändå vistas jag mitt bland skrålande semesterfirare med klirrande taxfree-kassar dinglande från fingertopparna. Har jag tur hittar jag en sittplats där jag med bok och hörlurar kan vänta ut de fyra timmarna.

Många ålänningar som studerar på fastlandet upplever nog samma sak. En hemresa under en högtid kan kosta halva studiestödet, ändå sitter man där på färjan för att få tillbringa ett stycke helg hemma.

Är det värt det? Ja, men det är ett högt pris att betala. Befinner jag mig på Åland kan jag lämna landet för en spottstyver. Vill jag däremot resa från Åland till fastlandet är det en helt annan historia.

Jag skulle gärna offra alla bekvämligheter för en förmånligare resa, då skulle jag kunna komma hem oftare. Ändå förstår hur färjebolagen tänker. De riktar sig inte till de studerande, de vill åt de köpstarka nöjesresenärerna.

För en nöjesresenär är en enstaka dyrare färjtur någon gång om året inte så farligt; man måste ju unna sig ibland. Det är också de som plockar med sig mest varor från taxfree-butikerna. Men för någon som regelbundet vill resa hem, och som gör det ofta, blir det en riktigt kännbar summa. Kanske kommer en stor del av våra största färjebolags intäkter indirekt ifrån AMS.

Ändå kan jag uppskatta färjturerna. Den friska luften uppe på däck, strandhusen i Åbos skärgård som känns så nära att man kan ta på dem. Den finlandssvenska rösten i högtalarna som säger ”Bästa paschascherare”.

Allt det känns hemtrevligt och påminner om barndomen, till och med den lilla elstöten man får av trappornas metallräcken. En förnimmelse om hur spännande det var att åka färja dyker upp.

En känsla jag hoppas ska hålla i sig under mina fortsatta färjturer.