DELA

Du och jag och smarttelefonen

För hundrade gången ser vi igenom tv-serien Vänner. Vännerna spelar sällskapsspel, de läser böcker (och Joey placerar otäcka böcker i frysen) och vid ett flertal tillfällen försöker de pricka en hatt med spelkort.

De har tråkigt, ingen tar upp en smarttelefon, alla är närvarande i samma tråkighet.

När en tv-serie ska skapas om vår tid, blir det problem. Så fort en ledig sekund uppenbarar sig, tar alla upp sin telefon och avlägsnar sig mentalt. Hur bra tv är det?

”Så fort en ledig sekund” skrev jag ovan. Det där med ledig sekund är ett töjbart begrepp.

Är det en ledig sekund då man sitter på café med sina kompisar? Är timmen innan läggning, den enda man har tillsammans med sin partner, en ledig sekund?

Att nutida föräldrar försvinner i ett evigt skrollande är inte samma sak som då Alfons pappa läser tidningen. Det argumentet hörde jag nyligen.

En statisk tidning inte samma sak som en hel världs uppmärksamhetsflirt. I en tidning finns inte andra, levande människor som konkurrerar med barnet om förälderns uppmärksamhet.

Ja, men nutidens föräldrar är faktiskt mer närvarande än föräldrarna för några generationer sedan. Så sägs det också. Och det är säkert sant.

Barnskaran skyfflas inte in av barnskötarna till kvällen för att pussa mamma och pappa ett välartat godnatt. Knappast skulle en storbonde på 1800-talet komma på tanken att sätta sig ner bredvid sitt barn och leka plockepinn.

Dagens föräldrar är fysiskt närmare sina barn än tidigare generationers föräldrar. Men räcker fysisk närvaro? Om alla vuxna i barnets närhet hellre ser på sin skärm än barnen i ögonen, måste det rimligen hända något med barnet.

Du och jag, Alfred. Du och jag och smarttelefonen.

Skönjer någon en bitterhet i den här texten, är den med sanningen överenstämmande. Jag är så jävla led smarttelefonerna, och jag är så jävla förbannad på alla som föredrar den framför mig, och jag är så trött på att man inte får andas ett ont ord om fanskapet.

Självklart har smarttelefoner många goda egenskaper, men lika självklart är det också att väldigt många inte kan hantera sin telefon. Stäng av den, var utan din telefon en dag. Hur svårt kan det vara.