DELA

Du kan bli vad som helst, nästan

På lördag är det dubbelfest i mitt barndomshem. Både min lillasyster och jag tar examen, hon efter fyra år på yrkeshögskola och jag efter sex år på universitetet.
Det är systern som har gjort det vinnande framtidsvalet: med dubbelexamen som hälsovårdare och sjukskötare har hon kunnat välja och vraka och har redan innan examensfesten börjat på ett roligt jobb. Dessutom räddar hon liv, vilket inte är fy skam det heller.
Med mina studier i statsvetenskap och media går jag en betydligt osäkrare framtid till mötes och för att kunna säga att jag räddar liv måste man ta ganska långa logiska omvägar.
Inte går det någon nöd på mig ändå, utan jag jobbar med det jag helst av allt vill göra just nu. Därför känner jag mig kvalificerad att ge några karriärråd till alla som nu avslutar gymnasiet eller annars är beredda att välja vilka prestationer de ska byta mot pengar på lång sikt.

Du kan bli vad som helst. Nästan. Du kan inte bli modell om du bara har en näsborre, eller åtminstone blir dina jobb väldigt begränsade. Du bör inte bli klasslärare om du hatar ungar men däremot kan du bli ingenjör även om du inte var bäst på matte i skolan.
Om dina föräldrar sagt att du är bäst på allt: var glad men försök att vara lite ödmjuk. Om dina föräldrar sagt att det aldrig kommer att bli något av dig: sluta lyssna på dem för de har fel.

Det finns några faktorer som du bör tänka på. Ta reda på om det finns goda chanser att få jobb inom det yrke du funderar på. Om inte: finns det något annat du vill göra?
Om inte måste du nog bita ihop och se till att få ett av de få jobben som finns. Är du redan väldigt bra på något: grattis. Är du inte speciellt bra på något: lär dig.
Det är ingen brådska, men börja nu. Finns det något du verkligen vill göra: grattis. Om det är sångare, journalist eller delfintränare, lite mindre grattis. Finns det inget du vill göra: ta jobb med att rensa fisk i Norge och återkom om ett år.

Vill du tjäna mycket pengar? Denna fråga ignoreras ofta men jag tycker att den är mycket relevant. Med pengar köper man inte bara mat utan även nybyggda villor, hästar, Sydamerikaresor och fiskebåtar. Vill du ha mycket av dessa saker, välj ett jobb som ger mycket pengar. Alternativt starta ett företag inom det du är väldigt bra på. Är du inte så brydd om dessa saker – grattis, du har fler yrken att välja emellan.

Lägg allt i en påse och blanda. Gör ett val och satsa på det. Förmodligen blir det ändå inte exakt som du tänkt dig, eller så blir det precis så. Gör allt så bra du kan och var snäll mot dig själv och andra.
Ha roligt på vägen.

Annakaisa Suni