DELA

Du har rätt, Anta!

Ålands framtids Anders Eriksson slog huvudet på spiken när han sade att ålänningar är för fega för att våga tro på egen beskattning. Åtminstone gäller det mig. Jag har ingen tilltro till att Åland ska klara sig själv ekonomiskt. Jag ser ju hur det har gått med många andra satsningar.
Se på Eckeröhallen! Stor och ståtlig står den där och kostar pengar. Pengar som skulle behövas bättre till annat om Åland hade egen beskattning. Eller våra två stora simhallar, Mariebad och Ålands idrottscenter. De behövs, men de går med förlust.
Och det senaste storslagna projektet Alandica. Det byggdes med mycket pengar. Sedan blev det för dyrt så man fick avsluta med att bygga en terrass i impregnerat virke, som vilken medelålännings bakgård som helst. Den storslagna invigningen firades med tråkiga snittar (enligt hörsägen, jag var inte bjuden) och inte alls en meny värdig ett stort kulturhus.
Jag antar att pengarna inte räckte till hela vägen. Att det inte finns ett vettigt kök i Alandica känns lite halvdant. Och ingen tänker på att konferensgäster behöver sova någonstans när de besöker Åland. Vi har ju inte sängplatser åt alla! Tur att det finns många stora öppna ytor i Alandica, nu behöver man bara köpa sovsäckar och liggunderlag att dela ut till sina gäster.

Så, Anta,
du har helt rätt. Åtminstone denna ålänning hyser ingen tilltro till Åland. Vi behöver någon som lite bromsar när det blir för storslaget.

Jag tycker
en tunnel till Föglö är en utmärkt idé, men skulle aldrig våga åka igenom den. Tänk om det visar sig att man glömt något under planeringens gång? Om någon minister råkade tappa ett papper i blåsten utanför lagtinget och det var just den sidan som det stod något avgörande på?
Man försöker lugna mig med att det troligen blir någon utanför Åland som bygger tunneln ifall den blir av, men helt säker kan man ju inte vara. Åland beskylls ju allt som oftast för sin svågerpolitik.

Och jag
kan erkänna att jag inte litar på vårt fosterland heller. Se bara på spjutkastarna! Tur att Finlands ekonomi inte är beroende av dem. Man kan aldrig lita på att en finländare vinner, oberoende om han/hon är rankad som överlägsen etta i sin gren så snubblar de alltid på sin egen svaga tro på sig själv.
Skulle beslutet vilat på mig att bli självständig 1917 skulle jag ha tvekat. Fast då visste de inte om framtidens förödmjukelser på idrottsarenorna.

NINA SMEDS