DELA
Foto: Päivi Mattila

Du förtjänar bättre än strömmad musik

Närig ålänning som jag är så vill jag ha maximalt med ”bang for my buck”, valuta för mina pengar. Det fick jag och resten av publiken i Alandica i torsdags kväll, på konserten med Gävle symfonorkester, pianisten Martin Sturfält, och tre mästarviolinister från Åland. Tänk efter själv: bortåt 70 orkestermusiker, solister och en dirigent som var och en har övat i tusentals timmar. För att inte tala om de tusentals timmar som kompositörerna och instrumentmakarna lagt ner för att bli mästare på sina områden. Allt det här dukas upp för dig, för mindre än 30 euro.

Att uppleva musik i ögonblicket är förstås något helt annat än att lyssna via någon strömningstjänst. Jag läste nyligen om några musikälskare som sagt upp sina abonnemang på Spotify och liknande. En sa att strömningen gjorde honom till en mer passiv lyssnare. ”Idén att du bara kan vrida på en kran så kommer det ut musik, det gör musik till något som alla bara kan ta för givet”.

En annan före detta Spotifylyssnare säger att hon tycker att musiken låter bättre just för att hon gjort sig besväret att leta upp musiken på egen hand, i stället för att låta sig skedmatas av algoritmer.

Jag brukar också slås av hur precis samma låt eller stycke kan låta så olika beroende på om jag lyssnar på den via en spellista på strömningstjänst eller om den når mina öron mer av en slump: via en direktsänd radiokanal, genom fönstret i en bil som kör förbi, eller i en restaurang. Ofta är det så att jag får upp öronen för musiken på riktigt just då, vid de tillfällen då jag hör den utan att ha klickat fram den i en app. När jag inte kan pausa och fortsätta lyssna någon annan gång när det är mer bekvämt för mig, utan när jag måste lyssna här och nu om jag vill ta till mig musiken.

Jag sa också upp mitt abonnemang på Spotify tidigare i år. Inte så mycket för deras avtal med gaphalsen Joe Rogan, även om det var kväljande nog, utan för att själva appen ger en känsla av att vara skapad av människor som inte bryr sig om musik. Allt är ettor och nollor och algoritmer, och musiken kunde lika gärna vara lösgodis: om du gillar de där hallonskallarna så gillar du säkert de här skumbananerna också. Det finns klassisk musik på Spotify också men lycka till med att hitta en viss ”låt” av Beethoven med den sökfunktionen.

Jag har gått över till en annan app nu, som är dyrare än Spotify men som innehåller mer, inklusive egna presentationer av musiker och album skrivna av levande människor som kan och vet och bryr sig.

Men inte heller den kan förstås mäta sig med en livekonsert.