DELA

Drömmen om Svalbard

Jag har länge drömt om Svalbard och nu ska drömmen förverkligas. Svalbard ligger i princip så långt norrut man kan komma på jorden, det är en av få vildmarker som finns kvar och det är en värld av is som jag aldrig har upplevt.

Efter resor som tagit mig in i Amazonas djungel, ut i Saharas öken och ner till den fantastiska undervattensvärlden vid Australiens stora barriärrev har längtan efter en ny värld växt sig starkare.

Jag har spenderat timmar och åter timmar framför tv:n och BBC:s naturserier vars berättelser drivs framåt av naturfilmarlegenden David Attenborough. Jag har sett isbjörnar vandra över isflaken i jakt på mat och den listiga fjällräven som gräver ner sina fågelbyten för att spara dem för snålare tider under häckningsperioden.

Känslan har vuxit sig starkare. Dit måste jag åka.

För en isnovis som mig verkar Svalbard vara en ogästvänlig plats.

Från Longyearbyen till andra samhällen finns inga bilvägar och när jag och Lisa Bergkvist har planerat resan har det visat sig att man måste ta sig med turbåt till både Barentsburg och Pyramiden, två orter där ryska gruvarbetare jobbar och bor.

Att lämna huvudorten Longyearbyen på egen hand rekommenderas inte heller av de som bor där. För att lämna Longyearbyen ska man helst vara beväpnad för att skydda sig mot de drygt 3 000 isbjörnarna som finns på Svalbard. Det är dock ovanligt att de kommer in i byn.

Under vintern går solen inte upp på flera månader.

Men det är en plats jag måste få uppleva.

Dagen före avresa börjar den där krypande känslan sätta sig i magen, den där känslan som vittnar om att ett nytt äventyr är på inkommande, ett steg rakt ut i det okända.

Men fortfarande finns oron för att någonting kan gå fel, att vi missar flyget eller att vi glömmer passen hemma och måste vända på flygplatsen.

Jag hoppas att den jobbiga känslan släpper snart och att bara det förväntansfulla pirret i magen finns kvar när vi på onsdag kliver av planet i Longyearbyen och för första gången blickar ut mot gatorna i hopp om att få se någonting vi inte har sett förr.

Jag älskar den känslan.