DELA

Drömmar

I hela mitt vuxna liv har jag kunnat säga att jag lever drömfritt. Naturligtvis har jag, som alla andra, drömt om nätterna men jag har sällan eller aldrig kommit ihåg något när jag vaknat.

Men nu har det hänt flera gånger att jag minns fragment av drömmarna. Det får mig att inse att min hjärna går på ett hysteriskt tivoli om nätterna fast kroppen ligger stilla i sängen.

Det som händer i drömmen har varken huvud eller fötter, början eller slut, rim eller reson eller något annat som skulle signalera något slags ordning.

Man är som Alice i Underlandet.

Men att jag skulle berätta vad jag drömmer? Aldrig i livet. Det finns nästan ingenting som är så tröttsamt som när folk berättar om sina drömmar i detalj. Vad spelar det för roll, det har ju aldrig hänt? Det är ju bara hjärnans egen komedienne som hittar på allt vad hon orkar.

Det som möjligen är ännu mera tröttsamt är när folk börjar analysera sina drömmar för att finna ut vad drömmen vill berätta för den vakna hjärnan.

Det finns drömfångare och drömtydningskurser. Det finns drömlexikon för drömtydning och drömterapeuter som påstår att om du drömmer att du tappar tänderna så betyder det att du kommer att förlora en nära släkting.

Min syn på drömmar är mycket krass. Jag tror att de är hjärnans egen inbyggda centrifug. Först fylls den på med alla möjliga intryck, både medvetna och omedvetna, och så trycker den på knappen. Intrycken tumlar runt och åker sedan ut med en väldig fart.

Så har hjärnan gjort sig av med gammalt bråte och vaknar till en ny dag som kan fyllas med nya intryck. Ungefär som när man rensar hårddisken i en dator. En mental slasktratt, ett själens lavemang.

För hur anpassningsbar människan än har visat sig vara genom mänsklighetens historia – inte minst till den väldiga tekniska utveckling som inleddes i slutet av förra seklet och som pågår i accelererande fart – så finns det en omständighet som inte går att bortse ifrån.

Människan måste sova, även om det i dagens värld innebär ett enormt tidsslöseri. Hjärnan måste få tid att bearbeta intryck och vila som den har gjort i alla tider. Och varje dag få börja om på nytt, fräsch som morgondagg.