DELA

Dricksa eller inte dricksa

I dag tänker jag lämna de storslagna visionerna och hålla mig på en riktigt jordnära nivå.

Dessutom tänker jag gnälla. Eller åtminstone lufta min irritation över ett visst fenomen.

Det är inte ofta jag råkar ut för fenomenet – jag utsätter mig väldigt sällan för det – men när det händer känner jag obehaget komma krypande.

Fenomenet heter dricks.

Till min glädje läste jag nyligen en krönika om ämnet av teveprofilen Fredrik Belfrage. Han tycker som jag.

Varför betalar vi ibland frivilligt mer än vad det kostar? Varför betalar vi på krogen eller när vi åker taxi men inte på hälsocentralen, åt butikskassan eller hos tandhygienisten?

Så klart finns det inget tvång på att dricksa på restaurangen. Men gäster som inte lägger till en extra slant betraktas som snåla och snorkiga och risken är att de får sämre service nästa gång. Det sitter i väggarna trots att serveringsavgiften försvann för väldigt länge sedan och bakades in i lönen.

Många , till exempel Fredrik och jag, känner olust över att fundera på dricksen. Var går skamgränsen? Och är det faktiskt gästen som ska träda till ifall krogägaren betalar sina anställda en usel lön?

Också vin- och matkrönikören Mikael Mölstad har ett tudelat förhållande till dricks på krogar. Han ställer frågan om dricksen är muta eller belöning och ger ett exempel via en känd krögare som tipsade om en populär skidkrog i Alperna: Åk förbi första dagen och ge hovmästaren fem euro så är man garanterad bra bord och bra service. Dricksen har alltså blivit muta.

Mikael Mölstad ogillar att det är satt i system att gästen uppmanas lägga på en frivillig dricks på notan och till och med måste svara nej innan man betalar via kortterminal. Han känner inte till något annat land än Sverige som tillämpar den här systematiska frivilligheten.

Åtminstone i Sverige är dricks i kontanter en skattepliktig inkomst som måste tas upp i självdeklarationen. Får någon dricks via kortbetalning hamnar krogen i en bokföringsmässig skuld till sin anställda. Om företaget fördelar dricksen till personalen handlar det om arbetsgivaravgiftspliktig lön.

Så ni förstår, dricks är inte att leka med. Undrar om jag skulle få någon service alls om jag ställde frågor på det här nästa gång jag vågar mig in.