DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Det vi kattmänniskor redan visste

Jag hade tänkt skriva en krönika om hur häftigt och roligt det är att jobba på en tidning när det är valdag. Pulsen, adrenalinpåslaget, entusiasmen som finns på redaktionen sådana kvällar. Vi vet att det är viktiga saker i görningen och vi har en tajt deadline.

Men mitt i surfandet, på väg från justitieministeriets informationssida om val till en annan myndighetssida hittar jag något annat som fångar min uppmärksamhet. Kattforskning. Och kattmänniska som jag är fastnar jag genast och börjar läsa.

Forskare vid Sophia University i Tokyo har gjort en studie visar att en katt kan känna igen sitt namn. Spontant känns det som att forskarna kunde ha sparat både tid och energi genom att i stället bara frågat vilken kattägare som helst och fått klart besked. Men nu har det gjorts och då är det ju intressant att lära sig lite mera.

Det är inte bara själva namnet i sig som katten reagerar på, utan även tonfallet och rösten. Katterna i studien visade sin ”reaktion” genom att vända på huvudet, röra på öronen eller vifta på svansen.

Katter lär sig att när människan låter på ett visst sätt så rör det ofta katten, det kan vara i både positiv och negativ bemärkelse. Till exempel låter människan ofta ”exakt så där” när det vankas käk eller kel. Men, har många katter också blivit varse, betyder ljudet och tonen ibland även en tur till veterinären eller en avmaskning. Blicken du kan få av din katt när den märker att det inte vankas strömming utan spruta, den är inte nådig.

Efter en sådan händelse vet vi kattmänniskor vilken utmanande tid som väntar. Att återfå en katts förtroende är en utmaning som kräver både mutor, gos och tålamod i mängd.

I studien gjordes flera olika experiment. Svenska yle berättar om hur en forskare besökte elva olika katthushåll, där ägaren fick läsa upp fyra ord med samma längd och rytm som kattens namn. Det femte ordet var sedan kattnamnet.

Katterna var i början uppmärksamma på ägarens röst men väl vid det fjärde ordet hade djuren tappat fokus. Men när det femte ordet kom, alltså kattens namn, var de genat uppmärksamma igen. Nio av elva katter reagerade såhär. I en del av experimentet var det för katten främmande personer som läste upp orden och namnet och ändå reagerade katten.

Att katter är smarta djur visste vi kattmänniskor sedan tidigare. Men katter är också katter. För att de förstår oss finns det ju inte några garantier att de bryr sig. Även här finns stöd i forskningen.

En sex år gammal studie visar att katter nog känner igen sin ägares röst bland många andra, men ändå väljer de oftast att ignorera den.