DELA

Det stora frukostsveket

Jag blev, å jobbets vägnar, inbjuden till pressfrukost med presidentkandidat Paavo Lipponen i hotell Arkipelags frukostmatsal häromdagen. Mums, tänkte jag. Inte för att man hinner äta något samtidigt som man ska anteckna vad någon säger, men en eller annan smörgås kan man ju kasta i sig i farten. (Och erfaren som man är äter man ju hemma innan man går på jobb.)

Redan
på väg upp till det som kallas frukostmatsal börjar jag ana oråd. Landshövding Peter Lindbäck och Mariehamns stadsdirekör Edgar Vickström står vid nattklubbsgarderoben och pratar och ignorerar mig. Talman Roger Nordlund (C) står och rycker i dörren från nattklubben (från insidan). När han får upp dörren säger han så där gulligt leende, som bara han kan: Jag har inte varit här hela natten.
”Sure”, tänker min cyniska hjärna, som inte faller för fagra leenden. ”Här ligger en hund begraven. Eller en ko, med en kviga.”
Nästa jag möter i trappan är vice talman Gunnar Jansson (Lib), med smulor från en pre-baked frukostsemla i sin välansade mustasch. Han vinkar farväl åt partisekreterare Anders Hallbäck (S) och Barbro Sundback (S).

Nu känner
jag tydligt att jag är sen till festen. Helt tydligt är efterfesten också snart slut. Kan jag ha tagit fel på tid?
Men jag blir varmt välkomnad och inföst i en sal med massa stolar. Inga bord. Ingen frukostbuffé. Inte ens en bordduk på det bord som tydligen ska fungera som Lipponens podium.
Hmmm…

Radiokollegan
Peo Svarvar kommer in och berättar förtjust att han mötte Gunnar Jansson i dörren till Arken. Bitarna börjar falla på plats om en sen (tidig?) efterfest.
Men snart inser vi (även Sandra Widing och Niklas Lampi från Konkurrenten har sällat sig till ”pressfrukosten”) att den där pressfrukosten inte är en pressfrukost. Det närmaste frukost vi kommer är en beskrivning av vilka Lipponen ätit frukost med och vad de berättat för honom om ramlagen. Och där rasar också våra fantasier om en hejdundrande fest hela natten på Arken med Lipponen och de höga åländska högdjuren.

Så här
skriver wikipedia om betydelsen av ordet frukost:
”Frukost är en rutinbunden måltid som äts efter att man har vaknat, kommer i många variationer och enligt många dietister den viktigaste. Den brukar intas mellan klockan 06.00 och 10.00 på morgonen. Vad man äter till frukost varierar från individ till individ och mellan olika delar av världen.”
Vi blev serverade valfläsk.

Nina Smeds