DELA

Det säger klick och man vet precis hur man ska göra

– Sandra, nu ska du skriva ledarspalten i tidningen.
Min första tanke var ”herregud”. Att jag ska skriva någonting som alla Nya Ålandsprenumeranter och läsare ska läsa gjorde mig lite förskräckt. Men jag funderade och funderade på vad jag skulle skriva och kom till slut fram till att jag vill skriva om zumba.

Men
vad är zumba? Jo, det är en latinamerikans dans med mycket vickande på höfterna och rumpskak. Zumba innehåller många olika dansstilar som, merengue, quebradita, salsa, reggaeton, hiphop. Musiken är speciell zumbamusik som är medryckande och framförallt så blir man glad av den. Det är en dans som är skapad egentligen i misstag.
En man vid namn Alberto ”Beto” Perez skulle fara och hålla sitt vanliga aerobicspass men han hade glömt musiken hemma. Så han rafsade ihop de cd-skivor han hade i sin bil och det var traditionell latinsk salsa och merengue. Med den musiken improviserade han ihop ett danspass som idag har utvecklats till zumba. I dag dansar cirka åtta miljoner människor zumba.

Allra
första gången jag hörde om zumba var på Tv-shop. Jag kollade bara lite snabbt på det, men jag fastnade för hur många som hade ett leende på läpparna när de dansade och hur roligt de verkade ha. Första gången jag skulle pröva på zumba var hemma i vardagsrummet och det slutade med att jag var så arg för att jag inte fick det att funka. Så jag stängde av tv:n. Men nästa gång jag dansade gick det mycket, mycket bättre.
Jag kunde fortfarande inte stegen eller vicka på höfterna men det var fortfarande roligt. Jag kände mig som Bambi på hal is eftersom armarna och benen for åt olika håll men det var ändå det som fick mig att skratta.

Zumba
är en dans där man kan driva med sig själv. Det finns speciella kläder, armband med bjällror och färgglada skor. Nu har det även kommit svansar man kan stoppa i bakfickorna, inget jag har testat men jag har sett människor som har och det ser lite roligt ut. Det är precis vad zumba är, roligt.
Man behöver inte vara sig själv just för stunden utan man kan flänga och slänga med armarna, vifta galet på håret, vicka överdrivet på höfterna, göra stora rörelser. Bara släppa loss och ha sin egen stil. Det bästa är att man inte ens märker att man tränar.

Jag
dansar zumba fyra gånger i veckan. Min dans har förbättrats sedan jag första gången testade på men jag har tränat mycket för att få det att gå. En dag sa det bara ”klick” i mitt huvud och jag förstod precis hur jag skulle göra.
Det låter konstigt men så var det. Det jag hade svårt med att göra så fick jag att funka.

Zumba
är för alla och alla kan zumba. Det är definitivt värt att pröva på. Första gången kommer att kännas svårt men redan efter tre gånger kan du det.
Om du sedan fortsätter några gånger till är du snart en zumbadrottning och då märker du hur roligt det verkligen är.

Sandra Knuts (prao)