DELA

Det finns inget att klaga på

Varje vinter handlar en stor del av diskussionerna om brist på snö, för mycket snö, kyla och mörker.

Det finns de som svär och skriker av fasa så fort en snöflinga vågar visa sig. Det finns de som skriker av glädje när den nämnda snöflingan visar sig och som sedan rusar efter pulkor, skidor och stavar och börjar nöta asfalt och barkbana alldeles för långt i förväg.

Men årets vinter måste väl ändå vara den bästa på länge? Lagom temperatur, massor med snö att leka i, men ändå inte så mycket att man måste skotta snö alla dagar. Kylan gör att snön är puderlätt och inte bildar den där hårda beläggningen som man känner igen från glass som hunnit smälta för att sedan frysa till igen.

Himlen är magisk, färgerna obeskrivliga. I lördagsmorse var himlen norrut så djupt blå som den bara kan vara på dagtid. Och flingorna som faller är som stora luddtussar som landar mjukt på dig. Ingen kan väl klaga på den här vintern?

Det är bara lite kallt om fingrarna när man glömt vantarna och ska skrapa bilen. Det räcker med långkalsonger under byxorna, man behöver inte ha värmehalaren på sig. Om man inte vill. Perfekta förhållanden för alla.

Vägarna är inte snorhala, det går bra att cykla än. Cykelvägarna är sandade och lagom kompakta av hoppressad snö, inte av knagglig is. När man promenerar behöver man inte trippa som en pingvin, isen har inte fått fäste på marken än.

Träden är inte nertyngda av tung blöt snö. Som jag redan berättat är snön puderlätt och man kan blåsa bort hela drivor från bilen med en lätt pust. Kvällarna är magiskt ljusa av den vita snön och ännu har inte hundarna hunnit färga drivorna längs vägarna gula och fula.

Så just nu, gott folk, finns det inget att klaga på angående vädret.

Likväl kommer en massa människor att klaga på denna perfekta vinter. De vill hellre ha sitt november i fyra månader. Då är de nöjda och glada och famlar lyckligt kring landsvägarna med sina reflexlösa kläder och skrämmer slag på bilförare. Eller klappar de mögliga sommarväxterna som ligger i en äcklig sörja längs husväggen. Nynnar en tyst (eller högljudd) hyllningssång till mörker och fukt.

Men i år fick de tji.

PS . Detta skrevs i söndags. Hur vädret var i måndags vet ni själva. DS .