DELA

Det finns ingen att leka med

Det finns många knep om man behöver göra en enformig bilresa roligare så att tiden går fort.
När barnen var mindre var det långa trista raka riksåttan till Österbotten måste klaras av utan alltför mycket gnäll. Redan innan vi hade krånglat oss ut ur Åbo efter färjresan var leken i full gång: Ett skepp kommer lastat.
I början hann vi med flera bokstäver innan vi var framme, men med tiden blev vi så skickliga och envetna att en bokstav räckte under hela resan, särskilt när det blev utdragna och vilda diskussioner om ”burkslav” var ett riktigt ord eller om det var ett påhitt av en desperat pappa som löpte risk att förlora tävlingen. (Det här var alltså före den tid när man fick svar på alla frågor med ett par knapptryck).

Nu är barnen vuxna och det finns ingen att leka med under resorna när chauffören måste koncentrera sig på väglag och trafik. Så nu måste jag roa mig själv.
Det gjorde jag i helgen när resan gick till ett otippat resmål, Ulricehamn i västra Sverige.
Jag lekte På spåret med mina facebookvänner och la ut fiffiga och mindre fiffiga ledtrådar ju närmare målet vi kom.
”Vår stad är både animalisk och vegetarisk” löd en. Det syftade förstås på ull och rice.

Sista ledtråden, när en av mina kollegor redan hade gissat rätt (om man är uppvuxen i Sverige vet man åtminstone att det finns en stad med det namnet) var ”Fårhölje och grötingrediens bildar namnet på vår hamnstad”. Samma ull och samma rice för den som missade i början.
Jag var själv mycket road av min lek. Om mina Facebookvänner var det vet jag inte, men åtminstone följde ett par tre av dem med mina ledtrådar. Resten sov väl eller gjorde annat.
Nu utmanar jag alla fb-vänner at göra samma sak när ni åker någonstans. Ingen stad är för liten eller för obetydlig. Kom igen, gnugga geniknölarna!
Och förresten, grattis Erik Hallstensson! Du ska bli rikligt belönad eftersom du vann min lilla tävling. Jag kan ta en av dina diskdagar på jobbet.

Och jo, burkslav är ett riktigt ord om ni inte visste det. Vi slog upp det när vi kom fram.
Passagerare i sidovagn till motorcykel och den som lutar sig åt olika håll i kurvorna så att ekipaget inte välter när det går fort.