DELA

Det fina med återbruk

Jag älskar loppisar. Det finns få saker som är så tillfredsställande som att vandra runt och fascineras över allt som finns samlat där, vare sig det handlar om små second hand-affärer med röda sammetsgardiner i de gamla kvarteren i Paris eller Emmaus möbelretur i norra Mariehamn.

För det första känns det snällt mot miljön att återbruka de prylar som någon annan tröttnat på. Med lite tid och kärlek kan man förvandla vad som helst till precis vad man vill. Jag har sytt om klänningar, rivit sönder skjortor och totalrenoverat stolar genom åren som återbrukare.

För det andra är det oftast billigare att köpa lite ruffiga hand-me-downprylar. Snällt för studentplånboken alltså!

Men det jag tycker allra mest om med second hand-shoppingen är spänningen. Man vet aldrig hur det ska sluta när man går in genom dörren. Kommer jag att gå ut tomhänt och lite besviken, eller kommer jag att ha samlat på mig så mycket fint bråte att jag inte har någon aning om hur jag ska lyckas transportera hem allt, än mindre var jag ska förvara det?

Mitt lite för lilla förråd i huset där jag bor under studietiden är just nu fyllt till bredden med en ganska respektingivande mängd möbler som jag har hittat billigt någonstans. Dessa har jag planerat att inom en relativt avlägsen framtid ha tid att ge lite uppmärksamhet. Det är nämligen något med gamla prylar som jag verkligen fascineras över. Framför allt möbler och hus. Det finns ingen hejd på hur många gamla hur jag hittat och kärat ner mig i.

Facebookgruppen Återbruka mera! följer jag noga och hängivet. Varje dag slås jag av förundran över vilka fantastiska ting det går att skapa. Mest är det möbler som görs om, men ett av mina favoritinlägg i gruppen är någon som återbrukat en hel stor lada till en gäststuga på sin gård.

Visst kan det ibland bli lite mycket av det goda när den ena bilden efter den andra föreställer dylika slitet prinsessiga shabby chic-stylade grejer, men överlag finns det få saker jag blir så glad av som att se folk göra något vettigt av gamla saker istället för att slänga och köpa nytt.