DELA

Det farligaste djuret av dem alla

Måsföräldrar måste vara världens farligaste djur.

Jag blev måsattackerad i slutet på förra veckan. I tio års tid har jag varje år blivit attackerad någon gång under försommaren. Attackerna kommer också alltid lite oväntat, som strax före första gången jag skulle träffa president Tarja Halonen och tog lite frisk luft på lagtingets takterrass. Eller den gången jag var på ett dokumentärfilmsuppdrag i Imatra och, balanserandes på en stenmur vid en å tvingades fly undan en ilsken tärna och samtidigt fick anstränga mig allt vad det gick för att inte tappa kameran i ån.

Årets första, och förhoppningsvis enda, attack inträffade i torsdags när jag sprang på motionsbanan vid Idrottsparken. Jag hörde en mås på avstånd, men tänkte inte mera på det. Sekunder senare kände jag ett vingslag i nacken och ett öronbedövande skrik.

Måsen hade fått syn på mig.

På den där smala grusgången, långt från boet måsen skyddade hade den uppfattat mig som ett hot och gick till attack. Det räckte inte med en gång, utan ljudet och vindpustarna från måsattacken fortsatte tills jag drygt 60 meter senare (i maxfart) tvingades fly in under ett träd vid sidan av spåret. Först efter att jag var helt säker på att den ilskna måsen var borta vågade jag mig ut på spåret igen och fortsatte, återigen i maxfart för att försäkra mig om att inga fler attacker skulle ske.

Jag har aldrig chans för mig att förbereda ett försvar innan det är för sent, innan attacken har inletts. Och när det väl är igång lyckas jag aldrig samla mig tillräckligt mycket för att vända mig om och försvara mig mot måsen.

Då flyr jag hellre, än illa fäktar.

En snabb internetsökning på måsattack leder till flera svenska lokaltidningsartiklar som tagit upp problemet.

Västerbottens-Kuriren intervjuade 2013 ornitologen Christer Olsson som tipsar om att man ska hålla upp en lång pinne ovanför huvudet eftersom måsen eller tärnan anfaller oftast den högsta punkten.

Jag vet inte om det är hållbart i längden att gå runt med en lång pinne ovanför huvudet. Men bli inte fundersamma om ni ser mig på stan med en lång pinne, jag har inte tappat förståndet. Jag bara skyddar mig mot världens kanske farligaste djur: måsföräldrarna.