DELA

Det enda Far & Son bygger är varumärket

Där satt de i soffan i TV4s morgonsändning och var belåtna, rapduon Far & Son.

Belåtna för att bögklubbsbygget på ”Putins tomt” på Åland hade fått internationellt genomslag.

Belåtna för att de fick göra reklam för sin kommande tv-serie, den som bygget filmades för.

Och så fick de göra en låt från sin nya platta.

Jo, Far & Son har ett uppdrag men inte fan är det att hjälpa gayrörelsen i Ryssland. Uppdraget, som de rimligtvis får bra betalt för, är att göra inslag för ”Samhällsjudo” (premiär på TV4Play den 23 oktober, om ni missat det.)

I TV4-soffan blev det morgontrött mummel, skratt i samförstånd och inte en enda kritisk fråga.

– Man brukar ju alltid säga att humor är det bästa vapnet och här är ju det så bevisat, liksom, i varje… någonting som man bara garvar åt. Det är det bästa sättet att förnedra motståndaren, liksom, sade en programledare.

– När man viker sig av skratt är man något på spåren, sade en Far & Son.

Vad detta ”något” är framgick inte.

– Jag hade ändå tyckt att det varit rätt kul om man fick skaka galler i ett ryskt fängelse och bli rövknullad av några rejäla fångar, sade den andra Far & Sonen.

Är det verkligen för sent? Bygg bögbaren i Vasilijkatedralen vid Röda torget i stället så kanske er önskan går i uppfyllelse.

Någon respons från den ryska gayrörelsen hade duon inte fått.

Ni hör, det är inte Amnesty International som varit i farten.

En läsare konstaterade att det kan vara svårt för en privatperson att få alla tillstånd som behövs för ett bygge på Åland.

Man ska ha bygglov, hembygdsrätt och sånt.

Varför ska vi då tjoa och heja när två pr-sinnade rikssvenska artister kommer hit och smäller upp ett hastverk utan att be tomtägaren, om hen sen heter Putin eller Karlsson, om lov?

Att det ryska konsulatet på Åland valt att polisanmäla har jag stor förståelse för.

Knappast förstod konsuln varför Far & Son byggde gaybaren Blue Oyster på en tomt som tillhör det ryska presidentkansliet. Möjligen har han aldrig sett ”Polisakademin” där ett gäng poliser i misstag hamnar på Blue Oyster.

Eller så har han sett scenen och konstaterat att den full av trött homofobisk humor och inget som hans land eller Åland borde förknippas med.