DELA

Det började med Hyland

Kragerö och Mariehamn, det började med Lennart Hyland redan på 1950-talet.

Läsarna har tagits med från de dramatiska minuterna på midsommarafton och jakten på namnet på Mariehamn norska vänort till berättelsen om Tage och Anu Silanders motorcykelresa till nämnda ort.

Nu bidrar Nya Ålands förra familjeredaktör Maj-Len Lindholm med nästa kapitel i historien.

”Kul det här med vänorten Kragerö i Norge. Om inte jag minns alldeles fel började alltihop med Lennart Hylands Morokulien-program i Sveriges radio mot slutet av 50-talet. Jag har för mej att Kragerö blev Ålands vänort, alltså inte bara Mariehamns, men jag kan minnas fel, det är länge sedan och jag var ju så ung. Hur som helst uppmanades barn och ungdomar att skicka in brev till programmet för att få brevvänner i respektive vänort. Det gjorde jag och fick två brevvänner i Kragerö, flickorna hette Turid Fostvedt och Else-Maj Hansen och med dem brevväxlade jag i cirka tio år, sedan tappade vi kontakten. Vi hade gärna velat träffas men på den tiden var det inte precis vanligt för ungdomar att resa så mycket.” berättar Maj-Len.

Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland och Randi Kolstad, Norge, i samband med ett radioprogram som hette Över alla gränser. Då utropades staten Morokulien vid gränsen mellan Sverige och Norge, mellan orterna Eda glasbruk i Värmland och Magnor i Hedmark fylke, där det 1914 restes ett monument för den då 100-åriga freden mellan Norge och Sverige. Staten skulle existera i en vecka.

Det var dock först 1987 som Kragerö officiellt blev Mariehamns norska vänort.

I september 1988 berättades i Nya Åland om Mariehamn avlagt besökt i den norska staden.

– Trevare gjordes från Mariehamn för cirka 20 år sedan men det blev inget då. Nu försökte vi på nytt och det fanns intresse, sade vänortsnämndens ordföranden Inger Mattsson, om att vänortsbanden knutits.

Kanske ”cirka 20 år sedan” egentligen var cirka 30 år, och då är vi tillbaka på Morokulien-tiden.

Inger kunde berätta att Kragerö ligger vackert på en sluttning till en fjord, har bättre åldringsvård än Mariehamn, men i stället hade mariehamnarna många fler platser i barndagvården.

Maj-Len vill också minnas att Hyland var till Mariehamn och spelade in inslag här.

– På den tiden var det rätt stort att Åland fick vara med i Hylands populära radioprogram.

Den som minns något om detta för gärna höra av sig, helst per mail så jag slipper skriver själv.