DELA

Det behövs en ö i solen

Årets Island in the Sun var den sista i raden av sex stycken festivaler.
Festivalen har alla dessa år erbjudit en solig plats i skärgården för öppna sommarälskande personer att träffas på. Bekantskaper har stiftats och till och med livspartners har hittats där. Inför årets festival laddades det upp en bild på festivalens Facebooksida på en baby vars föräldrar träffades på förra årets festival.
Festivalen har lagts ner och lämnat ett tomrum som bör fyllas.

Om inte Island in the Sun fått EU-stöd, så borde den ha fått det. Festivalen har bidragit till att hålla liv i skärgården minst lika mycket som Skärgårdssmak och dylika projekt.
Folkmassan som strömmat till Jurmo har under åren blivit något de lokala företagarna ser fram emot. Med tanke på det lokala näringslivet är det därför också så sorgligt att festivalen lades ner. Som Nya Åland skrev den 16 juli har butiken och kaféet Kvarnen blivit mer eller mindre beroende av festivalen över åren och att framtiden ser osäker ut utan den.

Island in the Sun har nästan varit unik bland festivaler med tanke på dess lugna stämning. På dessa breddgrader ska det i samband med alkohol oftast käftas, slåss eller i värsta fall ska också knivarna fram, men på Jurmo har svineri och bråk varit sällsynt. Under dessa sex år kan bråken och slagsmålen räknas på en hand.
Polisen, som var på plats under den sista festivalen, tror det beror på festivalens placering, att bråkstakarna inte orkar så långt ut i skärgården.
Unik har festivalen varit också med sin skara frivilliga. Allting har drivits ideellt och ingen ekonomisk vinst har eftersträvats, så festivalen har varit ganska välgarderad mot festivaldöden.
Den största fördelen med den ideella modellen är flexibiliteten och det ihärdiga städandet efter evenemanget, så hela spektaklet försvinner ”spårlöst”.

Musikmässigt har Island in the sun varit välkommet för musiker. Det är inte i en handvändning man slår in sig i musikbranschen. Festivalarrangörer måste få sina biljetter sålda och är därför oftast intresserade av de större banden som folk redan känner till.
Det lilla formatet på Jurmo har gett mindre band en chans att visa upp sig och charmen i det lilla bekräftades i år när en etablerad svensk artist själv ringde upp arrangörerna och frågade om han får komma till Jurmo och spela.
Är er kommun kanske den som vill ha en rejäl ekonomisk injektion och få byn att leva upp lite i några dagar utan att lämna ett spår efter sig?
Tala ihop er, hör av er. För musiken, för kärleken, för skärgården.

Erik Ståhl