DELA

Det bästa året

Med anledning av det nya året som i skrivande stund firas här runtom på ön tycker jag, som alltså är den som för stunden skriver och därmed inte firar, att detta skulle vara ett lämpligt tillfälle att lyfta fram temat ”världens undergång”.
Om man ser till gängse domedagsprofetior kan nyåret tänkas vara en högriskhögtid vad gäller sådana, något som det kan vara skäl att påminna sig om mellan champagneskålarna. Läser ni detta är dock sannolikheten hög att det blir åtminstone ett år till, vilket ger oss ännu större skäl att diskutera hur man kan förbereda sig inför ett sådant scenario.

Så vad kan man göra? Med en stundande undergång i bakhuvudet kan man åtminstone försöka hålla de löften man ger för att hinna få ut något av dem. Man kan helt enkelt låta bli att ge löften som man ändå inte kommer att hålla.
Man kan försöka säga det där trevliga om folk som man tror att folk redan vet men aldrig säger eftersom man tror att man hinner säga det senare. Kanske kommer det inte något senare (kanske kommer det en komet).
Man kan ge blod så att så många som möjligt får uppleva undergången nästa år. Man kan försöka köra försiktigt, nyktert och vaket med samma motivering. Man kan leka lite extra med sina barn så länge de är barn för att på så sätt hindra dem från att upptäcka att världen ska gå under (studier har visat att de tenderar leka mindre efter det).
Man kan se till att kramas lite extra för att glömma det själv. Vill man ha barn kan man fundera på att börja skaffa ett sådant, det lär kunna ta nästan ett år.

Om ens materiella tillgångar är knappa och detta gör en olycklig kan man tänka på att de flesta experter idag är överens om att också miljonärer kommer att drabbas av undergång. Man kan sluta tänka på sina materiella tillgångar i de sammanhang själva tänkandet inte ökar dessa och istället använda tiden till att leka med sina barn (eller kramas).
Man kan se till att det kommande året blir det bästa hittills, ett löfte som med fördel kan återanvändas nästa år vid händelse av undergångens uteblivande. Man kan återanvända mera. Man kan fira det nya året när man själv känner för det, ifall man inte råkade hitta den rätta i torgträngseln, inte kände för att fira just då eller råkade höra till dem som jobbade under helgen.
Man kan helt enkelt fira mera. Inte ett gott nytt år, men det bästa året hittills, önskar jag alltså er alla!