DELA

Det är stort!

Ingen har väl kunnat undgå att notera att det skall bli kungligt bröllop i vårt västra grannland i juni. På tv har man redan länge kört en bröllopsserie som heter duga. Det tycks inte råda någon brist på uppslag och vinklingar har jag noterat när jag av misstag kommit in i programmet och dröjt mig kvar en stund.
För kvällspressen är bröllopet rena godiset. Expressen har jag slutat läsa för länge sedan eftersom den lämnat hela den folkbilningsambition som Carl-Adam Nycopp en gång i tiden gav den. För en vecka sedan kom dock min syster på besök från Nacka och hon hade köpt tidningen. Inte för att hon skulle vara rojalist men för att visa hur kungajournalistiken ser ut.
Just i detta nummer skriver tidningen om bröllopsgäster och kan ”avslöja den hemliga lustan”. Nåja. När man läst en stund visar det sig att det inte handlar om dem som skall vara med på vigseln utan om gästlistan till en förfest (om man nu kan använda det uttrycket) som riksdagen står värd för. En hovreporter vid namn Johan T Lindwall har läst listan och skriver sådant som ”Jag är imponerad” och ”Aldrig tidigare har jag sett en liknande kunglig gästlista”. Lindwall ser direkt ”vid en snabb anblick” att det Victoria och Daniel som bestämt namnen”. Där finns nämligen ”hela kompisgänget”. Men inte bara det också brittiska prinsarna William, Harry och Charles! Och det är stort.
– Det är stort. Så enormt stort att vi inte riktigt förstår, skriver Lindwall.
Och:
– Även furst Alberts namn står på listan. Det är stort. Ännu större är att han tar med sin flickvän Charlene Wittstock.
President Tarja Halonen och doktor Arajuuri finns på listan men jag vet inte om Lindwall tycker att sådan republikansk glans är något stort.
Förgäves spanar jag efter något namn ur den åländska självstyrelsetoppen, så vi är väl ännu mindre aktörer i sammanhanget
Men jag kan nu ”avslöja” att det ändå finns åtminstone något namn med åländsk anknytning på listan. Aftonbladets Jan Helin, med ena foten i Föglö och ett förflutet på Gamlan, finns med med. Och jag hittar också Peter Fellman, min gamla kollega från Jakobstads Tidning, numera chefredaktör för Dagens Industri bland de inbjudna. Och han är kusin till Nyans Nina Fellman så med åländska mått mätt är väl också det tämligen stort.
I samma nummer av Expressen intervjuas domprost Åke Bonnier som skall vara med och viga Victoria och Daniel. ”Stolt prost” står det i bildtexten. Gymägaren Daniel har nämligen varit domprostens personliga tränare. Och det naturligtvis något stort. Åtminstone för Åke.
Och det bjuds på mera. Bara någon sida längre in i tidningen skriver en kolumnist som heter Britta Svensson om ett tv-program om kung Carl Gustaf som hon sett föregående kväll:
– I går kväll visade du, som aldrig förr, vilken mänsklig, mogen och normal vuxen person du är…
Måhända tycker hon att även denna upptäckt är något stort.