DELA

Det är politik i allt

Ishockey-VM pågår för fullt. Vi värmer upp oss inför Eurovision Song Contest (ESC). Vi älskar att tävla i sport och musik. Tävlingar mellan nationer så att vi får känna oss patriotiska och väldigt nationalistiska. Stolta över vårt land och våra traditioner och att vi tillhör en grupp som vi kan vara stolta över.

Sällan är ålänningarna så stolta över sitt moderland Finland som när det går bra i ishockey-VM. Och speciellt om det går bra mot Sverige.

Under OS i Sotji i Ryssland väcktes protester mot att Putins Ryssland skulle få arrangera OS med tanke på det politiska läget. Men protesterna tystades med att man inte ska blanda ihop politik och idrott. Och Ryssland fick ha sitt OS och visa sin storslagenhet för hela världen.

Kritiska journalister fick munkavel.

Jag såg på förhandsvisningen av bidragen till årets ESC på vår finlandssvenska kanal. När Rysslands bidrag visades fick jag sur smak i munnen. En vacker kvinna som sjöng om fred, förståelse och enighet. Om man ropar ut sitt budskap får man svar av ”A Million Voices”.

Genast går mina tankar till alla ryssar som bor utanför Rysslands gränser och ropar efter den ryska armén, som ryssarna i Ukraina gjort. ”Ojoj, det här dravlet kommer gästerna i programmet att såga längs med fotknölarna”, tänker jag.

Men nej, det första de säger är att det här ju är en tävling i musik, man ska inte blanda in politik. De till och med nämner att det rimmar illa med sångens budskap när man ser hur Ryssland beter sig. Men det är ju en tävling i sång. Och så lämnar man ämnet politik och berömmer sången.

Då stänger jag av tv:n. Helst skulle jag vilja säga att det här är typiskt för oss finländare, som lever under det ryska hotet. Med en oförutsägbar ledare som Putin har rysskräcken åter väckts. Men tyvärr, det här är argument som kommer att användas ända fram till ESC. Man får inte kritisera Ryssland i samband med ESC.

För min del tycker jag att just inom sport och kultur SKA man kritisera det politiska systemet. Bojkotta Ryssland i ishockey-VM och i ESC. Visa det ryska folket att vi inte tolererar hur de låter sina ledare bete sig.

Det svider mer och ger större effekt än att vår utrikesminister skickar ett skarpt formulerat brev till Rysslands utrikesminister. Det brevet hamnar i dokumentförstöraren.