DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>CHEFSEGENSKAPER Anna Björkroos uppskattas av sina medarbetare bland annat för sin entusiasm och sin stora förmåga att organisera och lösa problem. Hon blir den sjunde personen som axlar chefredaktörskapet och den andra kvinnan på posten.

Det är inte du utan löftena

Jag har lyckats!

Hålla ett nyårslöfte alltså, ett löfte jag gav nyårsafton 2014 och sedan förnyat sedan dess.

Lite googlande på allehanda tipssidor och om mental träning visar att jag tydligen gav helt rätt löfte, ett löfte av den typen som vi människor klarar att hålla.

Ingen klarar av luddiga löften: ta hand om dig själv bättre, lägga sig i tid, satsa på karriären, läsa mera böcker, laga bättre mat och så vidare.

Problemet med de flesta av våra nyårslöften är alltså inte att vi saknar karaktär och inte orkar anstränga oss. Det handlar om att vi ger dåliga löften. Det vi lovar är otydligt, ”stressa mindre”, och går inte att mäta. Vi vet inte ens när vi lyckas. Vem blir motiverad då?

Nej, tydligen är det S.M.A.R.T.A löften som gäller. Det du lovar kan du hålla om det är Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Det gäller att vara konkret och detaljerad. Jag lyckades ge ett sådant nyårslöfte, utan att veta om det, och nu lyckats hålla det i inte bara ett utan två år.

Jag gillar inte kaffebröd, inte bullar, inte kakor och inte tårtor. Dessutom blir min mage som en ballong av mjölkprodukter. Men ändå åt jag när det bjöds, eftersom det hör till och för att vara artig.

Så, jag lovade att inte äta kaffebröd på hela 2015. Efterrätter, som glass och chips, räknas inte hit. Sådana var mina regler. Men så måste man ju utmana sig själv lite och därför lovade jag även att införa godisdag. En dag per vecka får jag äta godis, om jag vill. Det funkade hela 2015, 2016 och lovat för 2017. Varje gång godissuget kommer tänker jag; Vill jag ta min godisdag idag? Oftast vill jag inte slösa min godisdag på något enstaka pralin som bjuds och där blir den liggande i asken.

Så varför inte testa?

Inte jag ska börja röra på mig mer, utan jag ska ta en promenad varje ledig dag. Inte jag ska äta bättre, utan jag ska äta fisk en gång i veckan. Inte jag ska ägna mera tid åt barnen, utan vi ska läsa en saga tillsammans varje kväll.

P.S Vill bara höja ett varningens finger för minskat godisintag. När du äter godis mer sällan börjar det smaka mindre och mindre gott. Du blir illamående efter väldigt små mängder. Risken finns att du knappt äter godis alls till slut. Bara så du vet. D.S