DELA

Det är här det händer

Mörkt. Tyst. Folktomt.
Innan jag flyttade till Åland varnade många mig för att jag kommer till Åland den värsta tiden på året. ”Det blir bättre på våren”, sade de mer positivt lagda vännerna. Tipset löd att jag skulle försöka klara av de värsta vintermånaderna genom att fokusera på jobbet.

Nu har jag bott här i en dryg månad. Med undantag av den knappa timmen som elavbrotten släckte hela Åland har det nog varit allt annat än mörkt, tyst och folktomt.
Att min första månad på Åland skulle bli så här adrenalinstinn och nyhetstät hade jag uppriktigt sagt aldrig kunnat ana.

För er som glömt var det stora diskussionsämnet för fem veckor sedan Vårdöbron. Går den gamla bron renoveras eller borde lagtinget öppna plånboken och investera i en helt ny bro? Den här debatten skulle jag bevaka under min första dag som lagtingreporter. Mitt under den hetsiga debatten stegar den ansvariga ministern Veronica Thörnroos (C) in i pressrummet och meddelar att hon avgår om trafiken fortsätter rulla på Vårdöbron medan reparationerna pågår.
När kompromissen om Vårdöbron klubbats igenom var siktet redan inställt på nästa konflikt: vårdstrejken som rykte allt närmare och också bröt ut.
Och i mellandagarna då förhandlingarna mellan Tehy och landskapsregeringen hade brutit samman totalt och de bokstavligen mörka stunderna på ön ringer telefonen. Det är kollegan som tipsar om att Maxinge precis blivit utrymt på grund av bombhot. Hur mycket kan det egentligen hända på en ö med 28 666 invånare?

Med risken för att bli kallad en löpsedelskåt gam som livnär sig i andras olycka vill jag understryka att jag inte tycker att det är roligt med varken strejk eller bombhot. Men det är under svåra situationer som redaktioner jobbar bäst och svetsas samman. Vi jobbar ofta som bäst när det är som värst.
Så, vad väntar här näst?

En sak är säker. Jag kommer nog inte ha några problem med att fokusera på jobbet och känna mig uttråkad. Jag tror nämligen att det inte kommer att bli så mycket lugnare åtminstone på det politiska planet. I vår väntar numera både riksdagsval i både Sverige och Finland den 22 mars respektive 16 april. Vilka de stora valfrågorna blir återstår att se men räkna med att det kommer hända rejält.
Och ett halvår senare blir det dags för både lagtingsval och kommunalval den tredje söndagen i oktober. Snacka om supervalår.

Annica Lindström