DELA

Det är dags att sätta punkt

Den 5 juni 2006 gjorde jag min första arbetsdag på Nya Åland. Jag hade fått ett praktikstipendium från Svenska kulturfonden och skulle sommarjobba på nyhetsredaktionen i två månader.
Jag hade föreställt mig en första arbetsdag där jag skulle bli ihopparad med en rutinerad journalist för att gå bredvid hen i några dagar och lära mig rutinerna. Eftersom jag skulle göra praktik och aldrig tidigare skrivit en riktig artikel – eller ens läst en kurs journalistik i skolan – kände jag mig säker på att det inte skulle bli några egna uppdrag den första veckan. Oj så fel jag hade.

Halvvägs upp för trappan till redaktionen började dåvarande nyhetschefen Ulf Weman instruera mig.
– Du måste åka till stadshuset direkt. Ta Stefan med dig (vem f-n är Stefan?) och kör dit. Presskonferensen börjar nu klockan nio, men det gör inget om ni blir några minuter sena.
Presskonferensen handlade om Robert Liewendahls skådespel Krona i bojor som snart skulle sättas upp på Kastelholms slott. Jag minns att Benita Mattsson-Eklund var där från konkurrenten, och att jag kände mig korkad när hon ställde fråga på fråga till ensemblen samtidigt som jag febrilt försökte få klarhet i vem som var vem. Inte blev det lättare av att Petter Lobråten var med i ensemblen. Var han där som tidningsjournalist eller skådis? Inte lätt för en okunnig praktikant att veta.
Två dagar, två Dagens ålänningar och ett antal artiklar och notiser senare blev jag tvungen att skriva min första rättelse för att jag hade missuppfattat information jag fått om företagarnas försäkringsskydd och företagarpension. Jag grät hela vägen hem och berättade snyftandes för mamma att jag nog aldrig skulle klara en hel sommar på Nyan. Det var för svårt. Jag var redo att kasta in handduken.

Självklart blev det bättre. Jag lärde mig rutinerna och efter ett tag var det bara roligt att testa nya saker. I april 2007 skrev jag på avtalet för en ordinarie tjänst, och sedan dess har jag gjort så otroligt många fantastiska arbetsdagar i det blå tidningshuset i Dalbo.
Till höjdpunkterna hör arbetet med fotbollsbilagorna Avspark, öspelen på Bermuda och Isle of Wight, alla tv-inslag jag varit med och producerat, Minna Palmqvists visning på Stockholms modevecka och kanske också hela den här nyhetshösten – som försett oss journalister med nyheter om Vårdöbron, Tehystrejk, strömavbrott och mycket, mycket mer.

Det bästa med mina nästan åtta år på Nyan är ändå alla underbara människor jag jobbat med och träffat genom arbetet. Annika K som började samtidigt som mig och blev min vapendragare både på redaktionen och privat, Maria N som trots att hon för länge sedan flyttat tillbaka till Stockholm förblir en av mina bästa vänner, och så Malin H förstås, som lärde mig hur man redigerar bowlingresultat och som bör hållas ansvarig för att jag numera lever mitt liv tillsammans med debattredaktören på Gamlan.

Ja du Nyan, det har varit en fantastisk tid. Nu är det dags att testa något nytt. Vi sätter väl punkt där va?
.

Malin Lundberg