DELA

Det är bra med val på våren

Jag tror att det fanns en baktanke med att hålla riksdagsval på våren. Om valet skulle hållas på hösten, som lagtings- och kommunalvalet, skulle finländarna bli ett ännu dystrare folk.

När vi nu ser valresultatet och vem som ska styra över landet de kommande fyra åren kan vi gå ut en sväng i solen och bli uppiggade. Och tänka en massa konstruktiva tankar om hur vi ska vända opinionen till nästa val. Analysera och fundera på ett soligt vis. Om vi röstat på det vinnande partiet skulle vi sprudla av energi och tankar om allt fint man kan göra för landet.

Skulle riksdagsvalet vara på hösten skulle det finländska folket gräva sig djupare och djupare ner i mörkret. Vi skulle inte se någon ljusning på eländet och de missnöjda skulle bli missnöjdare och sprida sitt missnöje över hela landet tills 100 procent av befolkningen skulle bli röstvägrare.

För det spelar ingen roll vad man gör så vinner ändå fel parti.

Men på våren. Då ser allt ljusare ut. Då är glaset halvfullt och inte halvtomt. (Förutom Teuvo Hakkarainens glas, det var heltomt mest hela tiden. Troligen för att han halsade direkt ur flaskan.) Då ser man att mer än hälften gick till valurnorna och ganska många röstade på det parti man själv röstade på.

Då känner man att det finns mycket man hinner göra till nästa val för att förbättra resultatet för ens eget parti även om det inte gick så bra. Eller så känner man att det finns gott om tid att förverkliga alla visioner nu när ens eget parti fick så många röster.

På hösten känns fyra år som en fis i rymden. Knappt hinner man bilda regering och börja arbeta så ska man redan fundera på nästa valkampanj. Och alla vet ju att inför ett val fattas inga vettiga beslut, det kan straffa sig i valbåset. Och det egna partiet fick så lite röster att det inte är klokt. Inte klokt att andra människor är så okloka och inte röstar på dem som vet bäst.

Det lönar sig knappt att ha val i det här okloka landet när det aldrig blir det kloka partiet som får alla röster.

Så, vi ska vara glada att riksdagsvalet är på våren. Vi har ändå fullt upp med att klara av lagtingsvalet på hösten. Och här på Åland är skillnaderna mellan partierna mindre och de värsta tokarna sållas ut eftersom alla känner alla i flera generationer och ingen ska komma och tro att man är nåt, när man inte är det. Slutresultatet blir ett fullt fungerande lagting.

Kanske vi borde exportera även den Ålandsmodellen till riksdagen?