DELA

Den konstiga delen av Youtube

”Nejmen, det där ser intressant ut”. Klick, klick, klick…
När man har gått från att ha kollat in nyaste X-factor-stjärnan till att se på pinsamma Idol-klipp från 2007 till att mitt i allt bevittna någon som doppar sin egen tå i grädde för att sedan applicera det i håret. Då vet man att man hamnat i den konstiga sidan av Youtube, eller ”The weird part of Youtube”, som är den officiellt myntade termen.
Ett träsk som är svårt att klicka sig bort från eftersom varje video är mer förbryllande än den andra och utbudet är fenomenalt varierande och osmakligt lockande.

Urban dictionary beskriver den mörka sidan som ett ”område fullt med videon irrelevanta till vad du initiellt tittade på. Dessa videon skulle i normala fall gå osedda, men blev populära när en betydande mängd människor följer en kedja av ”relaterade videon” in till sagda område på Youtube. De här videorna har ofta missledande rubriker och är oftast väldigt skumma”.
Möjligheten att oavbrutet kunna klicka sig vidare bland videon har funnits sedan 2007, då verktyget ”Rekommenderade videon” introducerades och gav tittarna tips på fler videon. Tips som baserade sig på allt från källor, taggar, rubriker och historik. Det var oundvikligt att skuggsidan en vacker dag skulle upptäckas.
Första gången frasen ”I am in the weird part of Youtube” användes i ett kommentarsfält var 2011 och i början av 2012 var det redan ett vedertaget rop på hjälp under diverse kattbajs-videon och dåliga animationer om stenar och gröt.
I januari 2012 fanns det drygt 25.000 kommentarer som anspelade på att personen ifråga hamnat i den konstiga delen av Youtube och ropen på hjälp har bara vuxit med den ökande mängden konstiga videon (vem är alla dessa människor som laddar upp allt??)

Här är några vanliga exempel på kommentarer (fritt översatt från engelska):
”På något vis snubblade jag in på den konstiga delen av Youtube och jag har aldrig velat slå något så hårt någonsin tidigare”
”Någon hjälp mig! Jag har varit fast i den konstiga delen av Youtube i fem dagar! Jag är omringad av deformerade bebisar och gamla människor!”
“Hur I hela friden har jag hamnat här?!? Jag ville ju bara göra lite hemlagad cheesecake!”
”Det här är stunden jag insåg att jag borde gå och sova”

För den som är intresserad av vilka videon som återfinns på Youtubes alternativa plattform, och inte har en sömnlös natt att klicka sig igenom, kan gå in listverse.com där de tio konstigaste kanalerna på youtube finns för beskådan.
Och, ja, det är mycket konstigt.

Heidi Hendersson