DELA

Den isländska uppfinningen

Simbassängen låg mitt i ett bostadsområde. Den såg ut att vara byggd på åttiotalet, lite kantstött och med smuts i fogarna. Den var utomhus, och eftersom vi simmade tidiga morgnar såg vi Islands höga fjäll som mörka skuggor varje gång vi vände.

Vattnet värmdes av heta underjordiska källor, ibland simmade vi genom kalla stråk och varje simtur avslutades med en sittning i den varmaste lilla bassängen, den som var 42 grader. Då man steg upp efter att ha suttit där rusade blodet genom benen och huden flammade.

Det här var inte en tjusig turistbassäng. Det var en bassäng som Reykjavikborna besökte innan de gick till jobbet. Äldre damer med simmössa plaskade med flytbälte och magra män i badbyxor gick tre varv runt bassängen innan de hoppade i.

De finska isvaksbadande framstod med ens både mesigare och modigare. Mesigare för att vakbadandet för det mesta är något speciellt och det här var en tisdag morgon, modigare för att vattnet här var varmt. Det är det inte i en vak.

Omklädningsrummet var som omklädningsrum brukar vara. Träskåp och nyckar man fäste runt ankeln med ett gummiband. Duscharna hade en varmvattenkran och en kallvattenkran, så där som hemma hos mormor och morfar. Där blev inte heller vattnet någonsin lagom ljummet.

Klockan åtta på morgonen var omklädningsrummet tomt, de flesta hade redan simmat klart och begett sig till jobbet. Det fanns tid att se sig omkring, och jag hittade en mackapär jag aldrig förut stött på.

Problemet med morgondopp strax innan jobbet är att den blöta simdräkten skvalpar i väskan resten av dagen. Detta problem har islänningarna löst. I omklädningsrummet fanns en simdräktscentrifug. Den var liten, inte mycket större än en skoask, och lämpade sig för en simdräkt i taget.

Jag läste instruktionerna, knölade ner den våta simdräkten, tryckte ner locket och höll det nere i fem sekunder. Lådan skakade och burrade, och ut kunde jag plocka en alldeles torr simdräkt.

Island var ett fantastiskt land som jag omedelbart förälskade mig i. Glaciärer, gejsrar och lavastener vägde ändå lätt mot upplevelsen i omklädningsrummet.

Tänk – en centrifug för simdräkter! Allt hittar de nu på.