DELA

Den här spalten handlar om fotboll

Fotbollssäsongen är över men som ni märker fortsätter vi skriva om denna internationellt engagerande sport här i spalten.

Jag såg säsongens sista IFK-match. I alla fall såg jag halva matchen, i arbetets tecken. Sportreportrarna Johan och Maria hade fullt upp med att hålla koll på vem som gjorde mål och vem som inte gjorde mål och vilken ställning det var i någon annan match.
Jag kunde koncentrera mig på att se mig omkring. På den sociala fotbollsmatchen, om ni vill. Och kommentera det som inte rapporteras i media.

Ingen skrev att det första bytet i matchen gjordes på domarsidan. En av linjedomarna byttes ut inför andra halvlek. Åländske Tony Asumaa fick komma in.
Ingen gav förklaringen till varför domaren byttes ut. Dömde han fel när det blev IFK-självmål? Var han skadad? Det var en oerhörd miss att ingen ställde frågan om orsaken till det bytet.

IFK:s motståndare Kups hade med sig en högljudd supporterskara. Ingen kommenterade att deras flaggor var dubbelt större än IFK:s. Ingen kommenterade glöden hos supportrarna som var så het att i mitten av andra halvlek stod tiotalet finska supportrar med bar överkropp i den bitande kylan. Det är silvermedalj-tag det!
Skulle de åländska supportrarna kasta av sig skjortan lite oftare kanske IFK också kunda ta silvermedalj.

Ingen kommenterade heller hur Wilhelm Ingves (IFK)blev sur när han blev utbytt i andra halvlek. Istället för att, som de andra spelarna gör, gå till IFK-buren och värma sig och bli omklappad av sina lagkamrater gick han och satte sig på ett bord vid läktaren istället. Där satt han och blev stel och kall och ännu surare en bra stund. Ingen ställde frågan: Gjorde Lyyski (IFK) fel som bytte ut dig eller är du sur för att du spelat dåligt?
När IFK:aren Lamar Neagle byttes ut fick han lama applåder. Varför det? Var IFK-supportrarnas händer stelfrusna eller täckta av vantar så applåderna inte hördes? Tror inte det.
När Johan Carlsson (IFK) byttes ut rungade applåderna. Min teori är: Lamar Neagle: vem är det? Johan Carlsson: gammal god IFK-spelare.

Det finns
mycket mer att analysera än bara själva spelet. Tyvärr hinner inte en sportreporter med det. Jag, å min sida, missade alla mål eftersom jag inte såg på fotbollsspelet utan spelet runtomkring. Men jag visste att matchen kunde jag få se på Åland24 så småningom.
Allt det andra var det ingen annan än jag som registrerade. Och som jag nu rapporterar till er.

Det här
är Nina Smeds, med fördröjning, från WHA.