DELA

De svåraste orden jag vet

Det finns många svåra ord. Ord som gömmer sig bakom skallbenet någonstans, men inte riktigt når fram till struphuvudet. Ord som ”förlåt”. Ibland är det fråga om hela fraser som bara inte når ut i världen.
”Jag älskar dig” är våldsamt svårt att säga, åtminstone innan man tagit en stärkande sup eller tre. Vi har alla ord och meningar vi inte kan kläcka ur oss, och här är mina ord: ”vem vill du hälsa till?”

Om du läser Nyan har du hört om fenomenet Dagens ålänning. Fyra dagar i veckan pryder en ålänning tidningens sista sida. Kanske denne svarar på frågor eller berättar om något kul. Vi talar om ett inslag med hög mysfaktor med andra ord. Fungerar också ypperligt om du vill lära känna dina 26 000 medålänningar lite bättre.
Och varje inslag av Dagens ålänning avslutas med en fråga. En enkel fråga. Alltid och förevigt. Frågan lyder ”vem vill du hälsa till?”.
Sluta läsa en stund och kolla in dagens Dagens ålänning. Gör det bara, jag kan vänta här.
Märkte du var texten slutade där? Visst var det en fråga som sken med sin frånvaro.

Till dags dato har jag ställt frågan en gång. En gång, och jag har fångat åtminstone fem ålänningar. Förra gången jag var ut och letade efter ålänningar lyckades jag säga orden i rätt ordning, i rätt tempo, på fullständigt godtagbar svenska. Det var som om en tyngd föll av mina axlar.
Aldrig tidigare har någon känt sig så lyckad som människa som jag gjorde då. Martin Luther King var bara en fjuttig fluga i oratorernas historieböcker i jämförelse med mig. Men det var då.
Nu glömde jag igen.

Missförstå mig rätt: jag misslyckas rätt ofta. Under min tid på Nyan har jag ringt upp en person och sagt ”Hej, det här är Adrian Grönqvist från dagens telefon”. Jag har också ringt någon och frågat om Adrian Grönqvist från Nya Åland fanns på plats. Jag är blott en människa. För att citera en t-shirt jag såg en gång: Shit happens.
Men man lär sig av sina misstag. Mänsklighetens framtid vilar på detta axiom. Du gör ett misstag, tittar ner på misstaget, konstaterar att mattan i vardagsrummet inte hade en fläck tidigare, städar upp och lovar på heder och samvete att misstaget inte upprepas.
”Vem vill du hälsa till?”

Hur svårt är det? Fem ord, rätt korta dessutom. Jag misstänker att de flesta barn klarar av att säga dem. Kanske till och med politiker klarar av att säga dem. Men jag, 27 år gammal, som legat sju år vid universitet, jag kan inte säga dem. Detta är min slutsats. Jag kan inte säga meningen ”vem vill du hälsa till”.
Så nu ber jag dig om hjälp, blivande Dagens ålänning: så fort jag introducerar mig, säg vem du vill hälsa åt. Kanske någon blir lite lyckligare. Åtminstone blir jag det.

Adrian Grönqvist