DELA

De här typerna möter jag på vägarna

Ni har nog sett det allihop, där ute på vägarna. De där typerna som gör lite som de vill bakom ratten.
Under mitt år här på Åland har jag lagt märke till ett antal ”typfigurer” i de åländska bilarna. Här är mina observationer. Känner du igen dem – eller kanske dig själv..?

Blinkersvägrande Benke
Förmodligen den vanligaste av de åländska bilförarna. En kollega, som åkte med mig till en presskonferens här för leden, konstaterade glatt att ”nu har du blivit en riktig ålänning” när jag missade att blinka i en korsning. Men det är mer regel än undantag att bilar med ett Å i början av registernumret visar var de ska. Men snälla, det är inte så svårt. Spaken till vänster är inte till för att hänga kepsen på.

Hetsige Henrik
Den här typen är rätt vanlig, han med. När framförvarande bil inte håller just den hastighet som Henke tycker att den borde göra så lägger han sig kloss i baken på bilen. Att hetsa andra bilförare att köra snabbare än de vill är inte bara ett tecken på dålig mognadsgrad, det är också farligt. Så: back off!

Omkörar-Ove
Förmodligen brorsa med Henrik. Kan inte tänka sig att vänta en sekund på att komma förbi bilen framför. Backkrön? Kör! Heldragen linje? Snyggt, kör! Skarp kurva? KÖR!

Jämnfarts-Johan
Hamnade bakom honom härom morgonen. Kommer ut på landsvägen, tänker ”jag ställer in farthållaren det är bekvämt”. Tänker till lite och ställer hållaren på 82 km/tim – för det är lite mitt emellan 70 och 90. Och så får det bli.

Långsamma Laban
Är den überförsiktige bilisten. Är det 90 – då kör Laban 60 för säker hets skull. Är det 50 hamnar nålen på 30. Och sänks hastigheten ställer hans sig på bromsen.

Mittlinje-Micke
Han är lite som Laban, fast ändå inte. Micke håller på pricken den hastighet som skyltarna visar att han får. Men så tycker han också att alla andra ska göra, därför placerar han sin bil så när mittlinjen som någonsin är möjligt. ”Inte en sate ska ta sig förbi!” muttrar han där han sitter framåtlutad över ratten med rynkade ögonbryn och kontrollerar vägen.

Köra till varje pris-idioten
Tyvärr finns det alldeles för många på Åland som kör till vilket pris som helst och vid vilket tillfälle som helst. Till skillnad från de andra tar idioten gärna bilen efter några glas eller flaskor. Låt oss en gång för alla enas om att alkohol och bilar inte är någon bra kombination och utrota den här typen.

Den noggranna läsaren har redan märkt att alla typerna är karlar (jo, idioten också). Självfallet är det så att det också finns kvinnor som kör illa, även på Åland. Men företrädelsevis är det ändå vi som begåvats med XY-kromosomer i det sista paret som står ut som de mest korkade bilförarna.
Tyvärr.

Jonas Bladh