DELA

De fetas pride

I somras var det pridefestival i Stockholm igen. Inga Heller såg med förtjusning på glitter och glam, på bara lår, kramandes killar och tjejer som dansande höft mot höft.
– Festiligt! Kul. Låt dom hålla på barrra, sa hon.
Sedan ville statsministern, utrikesministern, finansministern och programledare, författare och Gud vet vad för slags folk ställa upp sig för avfotografering tillsammans med festfolket i glitter och glam. Detta för att visa hur frigjorda och moderna de är. Det är ju rart, men bevisar bara en sak: Det är inte längre någon skam att vara homosexuell, tvärtom. Det är lite fint. Och det är ännu finare att tycka att det är ok att vara homo.

Inga Heller är som vanligt beredd att gå ett steg längre.
Vilka är det som bär skammen i vårt samhälle nu för tiden? Jo, det vet hon berätta. Det är de överviktiga. ”Ful och fel”, heter det. (Men man kan faktiskt vara fet på många olika sätt och alla är långt ifrån fula. Det finns mängder av frodiga skönheter av båda könen och dessutom är en lugn, lycklig och välvårdad människa aldrig motbjudande. Dessutom är man alltid världens skönaste för den som älskar en.)
Pekfinger sträcks mot tjockisarna och dietlistor läggs framför dem. Övervikt anses vara ett tecken på bristande karaktär, slapphet, dumhet, allmän försoffning. Skam! Skam! Skam!

Naken och fet.
Hu, vilken kombination! Överviktiga är ett problem och då talar vi inte om den egna hälsan, som är ett kapitel för sig. Hälsan får var och en själv ta ansvar för. Men när det gäller tjockisar verkar hela världen anse sig ha rätt att lägga sig i.
”Det gäller att ta sig samman” kan en 20-årig sjuksyster leende kläcka ur sig till en medelålders kvinna som inte gjort så mycket annat de senaste 40 åren än tänkt på hur hon ska ta sig samman och få till en viktminskning på något annat sätt än alla de tusen och en metoder hon redan prövat.

Därför är det helt logiskt att den nya tidens pridefestivaler – stolthetsfestivaler – arrangeras för feta. Feta behöver träna sig i stolthet.
Vi vill se mjuka lår, omfångsrika magar, pösiga kinder och hängande dallriga bröst – både på kvinns och karlfolk. Det ska vara glitter och paljetter och plymer och hög musik och höftvick. Snacka om höftvick när man har typ 150 kg att vicka på.
Sedan vill statsministern, utrikesministern, finansministern och programledare, författare och Gud vet vad för slags folk ställa upp sig för avfotografering tillsammans med festfolket i glitter och glam. Detta för att visa hur frigjorda och moderna de är. Rart!

Nu är det dags, lagom till valet, för Ålands alla fetknoppar slutar skämmas och fixa sin egen pride på Torggatan. Det ska bli intressant att se vilka politiker som kommer och klappar på bilringarna och pussar på plufsiga kinder.
Fram för fest, färg, frestelser och fyrverkeri för fetknoppar!

KIKI ALBERIUS-FORSMAN