DELA

Därför är det bäst av vara 90-talist

Jag hade födelsedag i går, jag fyllde 25 år. Jag är född på 1990-talet, 1991 för att vara exakt. 90-talisterna beskylls ofta för att vara lata och att vi lever vårt liv online och aldrig flyttar hemifrån. 90-talisterna är den generationen som mer och mer tar över i arbetslivet och samhället. Snart är det vi som styr världen. Istället för att fokusera på dåliga sidor tänker jag lyfta fram vad jag tycker är bra med vår generation.

90-talisterna har liberala värderingar, vi värnar om miljön och samhället. Vi vill se världen och uppleva den. Vi har mål och drömmar som vi inte är rädda att uppfylla. 90-talisterna må vara egoister men vi är medvetna om våra och andras rättigheter i samhället.

Vi tycker om att jobba, kommer att ha många olika jobb och utbildningar. Vi är medvetna om att en fast tjänst är något som ligger långt i framtiden. Om vi ens någonsin får en sådan. Istället går vi våra egna vägar, bygger egna karriärer och skapar jobb och möjligheter genom bloggar och Youtube, showbusiness och sociala medier. Vi är entreprenörsgenerationen.

Vi värnar om rättvisa och är inte rädda för att säga vad vi tycker.

90-talisterna är rastlösa och vill ha förändringar i livet med jämna mellanrum.

Vi konsumerar ansvarsfullt, närproducerat och rättvisemärkt är en självklarhet för oss. Vi lägger hellre pengar på resor och upplevelser än att köpa bil eller massa prylar. Vi är bra på att bygga nätverk och hitta vänner på alla olika håll i världen som vi håller kontakten genom sociala medier.

Vi värnar om jämlikhet och minoriteter, mänskliga rättigheter och rättvisa i samhället. Alla är lika mycket värda.

Vi ser människan bakom flyktingkatastrofer, krig och svält. Vi engagerar oss och bidrar. Vi ger tillbaka till samhället.

Vi värnar om familjen, vänner. Vi har lärt oss att tycka om oss själva för den vi är.

Vi är alla såklart olika, och man kan inte dra alla 90-talister över samma kam. Men det här är min syn och tankar om varför det är bäst att vara 90-talist.