DELA

Dahlblom & McCartney till Stockholm

Det var ett jäkla nojs om sympatistrejk, bokningar och avbokningar på kryssningsfärjorna i isbrytarstrejkens kölvatten.

Det tycker jag som om jag minns rätt inte lämnat öriket sen sommaren 2013. Åren börjar flyta ihop. Inte ens en tur och retur-räkfrossa har det blivit.

Att bli stationär tack vare familjeomständigheter är en ny upplevelse för mig. Jag saknar storstadspulsen men inte det ständiga resandet, de två och en halv timmarna på Rosella och bussandet till och från Kapellskär. Det blev mycket av det på 00-talet.

Nu drar det ihop sig till en färjtur i juli.

När lillebror skulle fylla jämnt undrade hans sambo om jag kunde fixa en bra konsertresa åt honom. Jag gjorde mitt bästa men konstaterade att alla band som vi genom åren har gått i pension eller dött. Turnerar gör de inte längre.

Precis när jag skulle ge upp plingade det i mailboxen. Paul McCartney kommer till Tele2-arenan i Stockholm.

Ingen av oss har varit något stort Beatlesfan och jag vet hur omöjligt det är att få bra biljetter när man inte har några kontakter. Förr i tiden köade folk i dagar utanför biljettkontor i Stockholm och kom hem med bra biljetter till Springsteen.

I dag går allt via nätet och är man inte en VIP-kund eller biljetthaj utan bara en vanlig människa med ett vanligt kreditkort hamnar man sist i kön, längs upp eller längs ner på bortre kortsidan där ljudet suger och man med tur kan se bandet på en videoskärm långt borta.

Nej tack.

Å andra sidan – det är värt ett försök. McCartney har världens bästa låtkatalog och ett bra band och rösten är i gott skick för en sjuttioplussare.

Biljetterna skulle släppas den 12 mars. Men på McCartneys sajt hittade jag något om en ”presale” till Stockholmsspelningen redan den 9 mars. Tydligen skulle man ha en chans att få presale-biljetter om man registrerade sig som medlem på McCartneys sajt. Det kostade ingenting så jag gjorde det.

Tio minuter före presale-försäljningen skulle börja hade det inte kommit något mejl om hur den skulle gå till. Jag gick till McCartneys sajt och hittade faktiskt en länk.. Men den ledde ingenstans. Inte på första försöket. Inte på andra försöket.

Det tredje försöket, ganska jämnt klockan 9 svensk tid – då gick det.

Då öppnade sig en sida där man kunde välja antal platser och hur mycket biljetterna skulle få kosta. Det stod stilla i huvet en sekund. Sen klickade jag för tre av de dyraste biljetterna jag kunde hitta.

När de fanns i den digitala varukorgen var jag tvungen att registrera mig på en helt annan sajt – Crowdsurge – och ge dem mina kreditkortsuppgifter. Men det gick vägen.

Tre parkettbiljetter ska postas hitåt veckan före spelningen. Spännande, om inte en ny sympatistrejk eller knäoperationer stoppar oss.