DELA

Dags för uppbrott

Det är dags att städa skrivbordet igen. Jag ska jobba på Nya Åland en vecka till innan det är dags att återvända till universitetet, men efter att jag har skrivit färdigt den här texten är det dags att reda upp en hel sommars pappershögar. Det är söndag kväll och klockan är 19.48. Jag har suttit vid fotograf Jonas Edsviks skrivbord i nästan en månad, men imorgon återvänder han från semestern.

Att gå genom pappershögarna är som att se sommaren på jobbet rulla förbi i revy. Mest minns jag de stora nyheterna. Jag hittar en post-it lapp där det står ”Varför vet de inte när Budd kommer tillbaka”. Dagen efter ringde jag åklagarämbetets sekreterare och fick höra att han är avhållen från tjänst.

I en annan hög finns nästan ett helt anteckningsblock med funderingar kring Vårdös nye kommundirektör Andreas Johansson, han med förflutet i otäcka högerextrema rörelser. Honom har vi inte skrivit om på ett tag. Jag hoppas att alla kommer ihåg vem han är när han tillträder sin tjänst, men då har jag redan lämnat Åland.

På baksidan av en arbetslista hittar jag en lista med mjölkbönder som vi redan hade kontaktat. Jag skrev den i ett försök att inte ringa upp samma bönder gång på gång fast de inte ville ge några kommentarer. Jag tänker att det hade varit intressant om man hade fått föra fram perspektivet från de mjölkbönder som gick över till Arla innan det var ett fullbordat faktum.

På min datorskärm finns en post-it lapp från förra veckan där jag planerat hur jag ska lägga upp en artikel om självlysande alger. På den står ”syke, ÅMHM, fakta, Husö”.

Nu har jag jobbat på tidning fyra somrar i rad och vissa grejer är förutsägbart återkommande. Av dem är algerna en av mina favoriter. Det är intressant för att de påverkar många, men också för att det finns en djupare dimension med klimatförändringar globalt Östersjöns skarpa läge mer lokalt. Fast det kanske inte är jättespännande när man ringer David Abrahamsson på ÅMHM och ställer samma frågor om algläget för typ tjugonde gången.

Nu åker allt det här i pappersåtervinningen tillsammans med ett tiotal fulltecknade anteckningsblock, tidningsurklipp, arbetslistor och domar.