DELA

Dags att vidga vyerna

I dag ska det drickas champagne i landskapet. Högtidligen. Tjugo högtidligen inbjudna journalister ska under högtidlig ledning av högt uppsatt champagneexpert smutta på dropparna i en flaska.
Jag hoppas verkligen att arrangörerna kollat i förväg att det är champagne just i den flaskan, och inte sjövatten eller något surt och vinägrigt.

Själv är jag fullt nöjd med att inte få smaka på champagnen. På mig vore det fullkomligt bortkastat, för jag känner inte skillnad på de äldsta och ädlaste drycker och deras mindre märkvärdiga kusiner. Bubbel är gott, bara det är torrt och kallt, men där är det stopp för mina kunskaper.
De gånger jag smakat på riktig champagne och inte en billigare spansk, italiensk eller fransk variant från en annan region, kan räknas på mina tio fingrar.

Champagne-boomen, inte bara på Åland nu på sistone, har lett till att Champagne-distriktet de facto vuxit lite geografiskt, eftersom den ursprungsmärkningen medför både bättre åtgång och högre pris.
Det tycker jag är en ypperlig idé för Åland också. Vi behöver ju fler ålänningar i landskapet. Vi har enligt alla mätningar ett starkt och välmående samhälle, och vi har skatteundantaget som lockbete.
Varför inte diskret inlemma några regioner öster och väster om oss i Åland? Därmed stärker vi självstyrelsen, får in mer folk och ger både Åboland och Roslagen möjligheten att starta färjtrafik över vårt gemensamma sprithav.

Det kanske inte behövs så väldigt många fler färjor som går hela vägen mellan Sverige och Finland, men tänk på potentialen för kryssningar mellan, säg Roslagen och Gävle eller Gotland eller mellan Houtskär och Björneborg.
Helt säkert skulle rospiggarna uppskatta lite jordförvärvsregler, så att de hade råd med sina egna sommarstugor, och åbolänningarna i skärgården skulle knappast ha något emot det åländska språkskyddet

Vi kunde börja lite diskret med att uppmana herrarna Wiklöf och Lundqvist i skattetoppen att köpa in några holmar på bägge sidor om Åland, som sedan kunde överföras i landskapets ägo. Wiklöf har ju koll på skeppshandeln, och Lundqvist på båtarna.
Win-win kallar jag det. Kom ihåg var ni hörde det först.

Nina Fellman