DELA

Dags att summera sommaren

I dag är det den nästsista augusti. Har du drömmar om sommaren 2018 som du ännu inte uppfyllt börjar du få bråttom.

Med tanke på datumet tror ni mig kanske inte när jag säger att jag i går gick runt och gladdes åt allt som grott i mina land på odlingslotten, men så är det. Där finns dill, rättika, daikon, flera sorters asiatiska kålblad, rädisor, spenat och en hel del ärter. Små, små början till nya grönsaksliv.

Dillen vägrade gro i våras, sannolikt på grund av det varma och torra vädret. Nu verkar den trivas desto bättre. Dillen ska jag frysa in när den växt till sig. Planen är att den ska blandas i när jag gör laxpasta i vinter. Spenaten tänker jag mig att ska förvandlas till spenatplättar. Eller blanda ner i en pasta.

Att så i slutet av sommaren är fantastiskt. Det tar död på alla tankar om att sommaren är slut och ger en i stället en nystart och ny inspiration. Det är kul!

I första hand är det kortdagsväxter som växer bra i slutet av sommaren och på hösten. Till exempel alla asiatiska bladväxter ogillar våra långa ljusa sommarnätter. Nu när det mörknar vid tio på kvällen trivs de desto bättre!

Det bästa är att det ofta finns plats att breda ut sig nu. Löken, vitlöken och sommarpotatisen är skördad. Det ger plats för nya saker. Det är bara att rensa lite, gödsla lite, kratta, dra upp rader, vattna, strö ut fröna, kratta igen fåran, vattna lite till, märka upp sådden och vänta på att det magiska händer. Under tiden kan man gnaga på en morot, smaka tomater och leta sena smultron.

Att odla en trädgård full med grönsaker har varit en utmaning den här sommaren. Eller, det är en utmaning varje säsong, men i år har det varit svettigare än vanligt. Räddningen är att jag lever 2018. Jag behöver inte svälta om det är så att jag misslyckas. Jag kan gå till butiken och köpa maten om jag inte får den att växa själv. Det är en stor tröst.

Trots hettan och torkan som ställt till det har sommarsäsongen på många vis varit en framgång.

I år testade jag att odla tomater på friland. Ett gäng helt nya sorter, alla anpassade för nyckfulla nordiska somrar. Jag är ofta rätt sent ute med mina tomater, men nu börjar de mogna. De jag smakat hittills är fantastiskt goda. Söta, fulla med smak! Mängden är medelmåttlig, men jag tror att det räcker och blir över.

Planen är att en del av dem ska ugnsbakas med överflödet av squash och lök och sedan mixas till en slät sås som jag fryser in. Den funkar utmärkt som såsbas till pasta. Smakrik som tusan!

Majsen har trivts i värmen och det verkar ha varit ett smart drag att låta den växa som ett levande stöd för frilandstomaterna. Jag har odlat majs i flera år och skörden har minst sagt varierat, men värmen har gjort den gott.

På grund av det varierande resultatet har jag inte någon plan för min majsskörd, men hittar jag inte på något bättre passar den antagligen utmärkt i en grönsakspasta.

Jag gillar pasta. Framför allt ihop med mina egenodlade grönsaker.