DELA

Dagen då Åland fick två sjudagarstidningar

Gratulerar, tidningen Åland.

Jag läste på er förstasida i lördags att ni börjar ge ut en tidning på söndagar. Visserligen inte en papperstidning, utan en digital tidning för prenumeranterna.

Vackert så. Nu tycker ni som vi på Nyan gjort länge, att en digital tidning också är en tidning.

Låter upplägget bekant? Det var inte länge sen Nyan gick ut med att vi skulle gå upp till sju dagars e-tidning. Vårt första digitala helgnummer kom – om ni missat det – i lördags.

Om jag frågar tidningen Åland hur länge man planerat sin digitala söndagstidning blir svaret antagligen att den satsningen förberetts en längre tid.

Om jag får gissa hur det gick till så säger jag att ni hade en rad snabbinkallade möten efter att Nyan gått ut med nyheten om sin digitala satsning. Och att ni kom fram till att det var en bra idé. Jag gissar också att ni helst hade lanserat den redan en vecka tidigare men det tar tid att få alla bitar att falla på plats även om pengar finns.

Vi hade gjort samma sak om tidningen Åland hade kommit på idén först.

Det vore inte första gången.

Vintern 2007, när både Nyan och Gamlan var femdagarstidningar, gick vår konkurrent ut med att man skulle bli sexdagars i april. Nyan svarade med att bli sexdagar redan i mars. Men det blev en för tung satsning för oss. Två år senare gick vi ner till fem igen.

En söndagskväll 2007 skickade vi ut ett pressmeddelande om att vi skulle satsa på lokal-tv i det som skulle bli Åland24. I måndagens Gamlan poserade deras chefredaktör och bolagets vd med en tv-skärm. Surprise! De skulle också börja med tv-sändningar.

De planerna lades i tysthet på hyllan medan våra sändningar blev verklighet.

Sådana snabba drag är irriterande eller uppiggande beroende på vilket läger man tillhör. När det gått en tid kan man skratta åt det mesta men det finns sånt som stör mig. Till exempel när en konkurrent medvetet tiger om en bra nyhet.

2011 utsågs tidningen Åland till Finlands bästa i klassen lokaltidningar som utkommer 3-7 gånger i veckan. Vi gratulerade och intervjuade chefredaktören. För oss var det självklart att ge branschkollegor kredd för ett bra arbete.

Året före hade vi vunnit samma pris, för fjärde året sedan millennieskiftet dessutom. Den nyheten nådde inte över tidningen Ålands nyhetströskel.

När vi nu gick ut med hur Nyan ska komma ut i framtiden valde vår konkurrent att vinkla det på att vi vid årsskiftet går ner från fem till tre papperstidningar i veckan. Nyheten blev att vi blir en tredagarstidning. Inte att vi nu kommer ut sju dagar i veckan via de digitala kanalerna där framtidens läsare finns.

Men nu skriver tidningen Åland alltså att den digitala läsning som man ger sina prenumeranter på söndagar är en tidning och inget annat.

Med den definitionen är vi sjudagarstidningar båda två. Vad vår konkurrent på Strandgatan än säger om oss.