DELA
Foto:

CYFF-metoden

Ojdå vad pinsamt det blev i går då Vårdös nyrekryterade kommundirektörs förflutna dök upp i nyhetsflödet. Hur kunde man missa det här? Har Google inte kommit till Vårdö ännu? Det var nog den första tanken som slår de flesta då de hör att kommunen rekryterat en person som varit talesperson, alltså medieansvarig, för den extrema högerrörelsen Nordisk ungdom.

Hur kunde rekryteringsgruppen missa det här?

Men i ärlighetens namn är det nog många utöver rekryteringsgruppen på fyra personer som sållade fram kandidaterna som borde ta sig sig en funderare. Inte minst jag och mina kolleger.

Själv grämer jag mig mest för att journalisterna inte har gjort sitt jobb. Hur kunde vi missa det här? Varför har vi inte kollat upp bakgrunden bättre? Med handen på hjärtat har vi ju varit precis lika slarviga och godtrogna som rekryteringsgruppen.

När vi äntligen fick tipset var det givetvis en självklarhet att ringa samtalet och kolla upp om ryktena som florerare stämde.

De är sällan speciellt roliga att ringa de där samtalen, men åtminstone journalister ska ha en låg tröskel för att göra det eftersom det uttryckligen det är det som vi får betalt för.

Här kommer ett tips. Många kunde nog ha stor nytta av CYFF-metoden som min historielärare i gymnasiet försökte få oss att använda vid uppsatsskrivning.

Vad metoden är en förkortning av?

Check your fucking facts. Fucking lades främst in för att få eleverna att komma i håg uttrycket.

Också Facebookdebattörerna kunde ha haft nytta av CYFF-metoden, även om de inte får lön för mödan. Där gick debatten också het under förmiddagen efter att nyheten hade kablats ut. Flera debattörer slog fast att den nya kommundirektören egentligen inte alls hade jobbat i Norberg utan att han kapat en persons cv med samma identitet. Den här lögnen klarade min kollega ändå av att avliva efter att har ringt minst tio samtal till Norberg.

Samma sak upprepades kvällen innan då en debatt om hemlösa brakade loss på Facebook. Då anklagades en politiker för människoförakt. Men en journalistisk kontroll visade att det inte alls stämde.

Det talas ofta om mediedöden och att det finns allt för många journalister. Men ju mer jag tänker på saken så tycker jag att alla borde bli journalister och granska vad de skriver i offentliga kanaler.