DELA

Cirkelresonemang

Ett halvår. Exakt så länge har jag bott på Åland den här veckan.

Det har varit ett händelserikt halvår. Innan jag kom hit hade jag aldrig hört någon nämna bokstavskombinationen KST (kommunernas socialtjänst), LBU (Landbyggdsutvecklingsprogrammet), eller ÅMHM, Åsub (Ålands statistik- och utredningsbyrå) eller Åda (Ålands digitala agenda).

Utan äldre kollegers kunskap hade det nog inte blivit så många artiklar men felen och missförstånden desto fler.

Under den senaste tiden har jag ändå börjat urskilja ett mönster.

Enligt kollegan som sitter mittemot mig var kommunsammanslagningen var en brännhet fråga i slutet på 1980-talet då hon jobbade på radion. Då höjdes röster för att hela Åland skulle vara en och samma kommun.

Under halvåret har den nya självstyrelselagen varit en återkommande historia. Inte heller det är något nytt försäkrade samma kollega som var med om den förra omgörningen i slutet av 1980-talet.

För någon månad sedan träffade jag min före detta kollega Staffan Bruun. Som en stor Ålandsvän var han givetvis nyfiken på de senaste nyheterna från landskapet. Då jag berättade om det senaste munhugget om Vårdöbron ska renoveras eller om landskapet ska bygga en helt ny bro spred sig ett stor leende i hans ansikte.

Kan du gissa vad jag skrev om då jag jobbade som sommarvikarie på Åland 1973, frågade han sådär ivrigt som bara han kan. Svaret gav han själv:

– Om Vårdö ska få en bro eller inte, flinade han.

Också äldre politiker kan bjuda på insiktsfulla kommentarer om hur vissa typer av debatter återkommer.

Under de senaste veckorna eller rättare sagt åren har debattvågorna om det könsneutrala pronomenet ”hen” gått höga. Medan vissa hyllar förslaget om att hon och han ska bytas ut mot hen finns det många som tycker att tiden inte ännu är mogen.

I veckan konstaterade en av de mest erfarna lagtingsledamöterna att det här inte är någon ny debatt. Han hade minsann varit med på tiden då det diskuterades om det kvinnliga pronomenet ”hon” kunde ingå i lagstiftningen. På den tiden ansågs ”han” vara att könsneutralt pronomen.

I bland känns det som om allting går väldigt fort i mediebranschen. Speciellt då det alla nyheter ska kablas ut i alla tänkbara kanaler. Man hinner sällan se händelsen ur det helikopterperspektiv som erfarna kolleger har. Då kanske det kan vara en tröst att påminna sig om stora samtalsämnen har en tendens att återvända, även om det har hunnit flyta mycket vatten under Vårdöbron.